U fokusu

pet kuna za pojedinačnu vožnju

Za javni prijavoz dostupniji građankama i građanima

Za javni prijavoz dostupniji građankama i građanima

Zelena akcija

Aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije u četvrtak su povodom Europskog tjedna mobilnosti, koji se obilježava svake godine od 16. do 22. rujna, na Trgu bana Jelačića organizirali akciju kojom su ukazali na niz problema u funkcioniranju javnog prijevoza. Dugogodišnji nedostatak brige oko kvalitete javnog prijevoza, poput cijene, brzine, dostupnosti, redovitosti i točnosti, rezultirao je situacijom u kojoj sve manje građana i građanki uopće plaća uslugu javnog prijevoza.

Trenutno je jedna vožnja ZET-om čak 50 posto skuplja od jednog sata parkiranja u I. zoni, što građanima/kama šalje potpuno krivu poruku i potiče ih da za kratkotrajna putovanja u gradsko središte koriste automobile, a ne javni prijevoz.

Na taj način gradonačelnik Milan Bandić i Zagrebački holding doprinose propadanju javnog prijevoza, jer je jasno da javni prijevoz mora biti jeftiniji od parkiranja. Nedavne najave gradonačelnika Bandića o minimalnom snižavanju cijene javnog prijevoza za 1-2 kune nisu niti približno dovoljne da bi motivirale veći broj građana/ki da kupuju karte za javni prijevoz.

Tragično je da, prema podacima iz 2011., ZET zaradi svega 1,43 kuna po jednom putniku/ci za jednu vožnju*, što potvrđuje činjenicu da većina korisnika/ica ZET-a zapravo ne plaća vožnju.

Primarni razlog za ‘švercanje’ je iznimno visoka cijena vožnje koju si mnogi građani/ke ne mogu priušiti, a u takvoj situaciji ZET evidentno generira ogromne gubitke. Smanjenjem cijene na pet kuna za pojedinačnu vožnju, znatno veći broj građana/ki bi odlučio platiti vožnju ZET-om. Osim toga, niska cijena motivirala bi i dio građana/ki da svoje automobile ostave kod kuće te da koriste javni prijevoz, čime bi ZET dobio nove putnike/ice i nove prihode. U konačnici bi se količina ‘švercanja’ drastično smanjila, a ZET bi uprihodovao mnogostruko više od postojećih 1,43 kuna po vožnji te prestao generirati gubitke.

Osim znatnog snižavanja cijene javnog prijevoza, pozivamo Grad i Zagrebački holding da provedu još niz mjera za uspostavu kvalitetnijeg sustava javnog prijevoza:

– Cijena parkiranja u javnim garažama i javnim parkiralištima u gradskom središtu ne smije se više snižavati, a višak prihoda Zagrebparkinga treba preusmjeriti u subvencioniranje javnog prijevoza.

– Izgradnja novih tramvajskih pruga. Već punih 13 godina nije izgrađen niti jedan metar nove tramvajske pruge, iako su u Zagrebu u navedenom periodu izgrađena mnoga nova naselja. Primjerice, očigledna je potreba izgradnje pruge na Heinzelovoj i Radničkoj cesti gdje je izgrađeno niz poslovnih i stambenih zgrada i gdje za prugu već postoji osiguran koridor.

– Povećanje brzine javnog prijevoza. Prosječna brzina vožnje tramvajem je svega 12 km/h, što je samo malo brže nego krajem pretprošlog stoljeća kada su tramvaje još vukli konji. Povećanjem prosječne brzine vožnje, više građana/ki bi koristilo javni prijevoz što bi povećalo i prihode ZET-a. Trenutno tramvaji voze sporo, među ostalim, i zbog kolona automobila koji voze po tramvajskoj pruzi i time usporavaju promet. Veća brzina se može jednostavno osigurati fizičkom izolacijom žutih traka (npr. u Savskoj i Vlaškoj), kako bi autobusi i tramvaji mogli prometovati neometano od automobila. Osim toga, potrebno je uvesti automatsko upravljanje prometom, kako bi bilo moguće prilagoditi trajanje faza na semaforima u ovisnosti o trenutnom prometnom opterećenju na prilazima. Na taj način bi se na svakom raskrižju moglo osigurati ‘zeleno’ kada naiđe tramvaj ili autobus čime bi se povećala brzina vožnje.

– Bolja implementacija ‘Park&Ride’ sustava. Sustav parkirališta na prilazu gradu neposredno uz značajnija stajališta javnog prijevoza, kako bi vozači mogli besplatno parkirati svoj automobil i nastaviti putovanje javnim prijevozom. U Zagrebu postoji samo jedno parkiralište u ovom sustavu te je neophodno značajno unaprijediti navedenu uslugu.

_________________________________________________________________________________________

Kratki proračun prijedloga pojeftinjenja vožnje
* ZET je naplatom prijevoza putnika/ica 2011. zaradio 318,43 milijuna HRK i, a prevezeno je 244,043 milijuna putnika/ica. To znači da je po jednoj vožnji uprihodovao samo 1,43 HRK.
Da bi ZET prestao stvarati gubitke, potrebno je povećati prihode za otprilike 100%, uz zadržavanje iste razine subvencije Grada Zagreba. Kada bi ZET cijenu svih karata smanjio za 50%, te kada bi oko 65% vožnji građani/ke platili/e, uspio bi pokriti sve gubitke. Subvencioniranjem javnog prijevoza putem viška prihoda Zagrebparkinga, postotak naplaćenih vožnji mogao bi biti i manji.