Vijesti

18.09.2013. 09:58:18 - S.K.

upute kako da roditelji izbjegnu da njihova djeca uče seksualni odgoj?

GROZD-ov poučak: Bolje neopravdani sati, nego zdravstveni odgoj

Udruga GROZD, koja je široj javnosti postala poznata po agresivnoj kampanji protiv uvođenja zdravstvenog odgoja u školske programe, izdala je upute za postupanje roditelja u školama. Preciznije, upute kako da roditelji izbjegnu da njihova djeca uče seksualni odgoj.

GROZD naglašava kako je program koji je Ministarstvo uvelo u ovoj školskoj godini identičan onome koje je Ustavni sud u svibnju 2013. godine ukinuo i drže neprihvatljivim da se program nameće svima iako je dio roditelja protiv takvog kurikuluma.

"Ministarstvo bi se sada trebalo ispričati roditeljima/icama i djeci, a ne ih ponovno prisiljavati da pohađaju isti program", istaknuli su iz GROZD-a u svom priopćenju naglašavajući kako je prošlogodišnji program bio protuustavno uveden u škole.

"Ministarstvo bi trebalo omogućiti izbor između dva različita programa kako bi sva djeca imala mogućnost pohađanja programa sukladnog roditeljskim odgojnim uvjerenjima", piše u priopćenju.

GROZD zatim savjetuje roditeljima/icama da se umreže s drugim roditeljima istih stajališta te da izaberu u Vijeće roditelja predstavnika svojih svjetonazora.

'Ministarstvo ruši dignitet roditelja i ulogu Vijeća roditelja/ica'

"Upoznajte članove/ice Vijeća roditelja/ica s opisanom trenutnom situacijom. Objasnite im da rad Vijeća roditelja/ica gubi svaki smisao ako se roditeljimacama, nakon što pokažu neslaganje s dijelom školskog programa, oduzme pravo da o tome govore. Apelirajte na svakog/u člana/icu Vijeća, bez obzira dijelio/la on/ona Vaše mišljenje o zdravstvenom odgoju ili ne, da digne glas protiv takvog ponašanja Ministarstva jer se na taj način potpuno ruši dignitet roditelja/ica i uloga Vijeća roditelja/ica", napisali su u uputama.

Također su pozvali roditelje/ice da u Vijeću donesu sljedeći zaključak: "Protivimo se novonastaloj situaciji u kojoj ministar može samostalno uvesti zdravstveni odgoj, a Vijeće roditelja/ica više uopće nema priliku iskazati svoje mišljenje o zdravstvenom odgoju kroz (ne)odobravanje godišnjeg Plana i programa rada škole. Program zdravstvenog odgoja koji je uvelo MZOS je velikom broju roditelja/ica u Hrvatskoj sporan. Ako se Vijeću roditelja/ica onemogući izražavanje mišljenja o spornim temama, onda se gubi smisao postojanja Vijeća. Zalažemo se za suradnički odnos roditelja/ica i škole u kojem će postojati dobra volja da se roditelje sasluša i uvažava. Pozivamo se i na Odluku Ustavnog suda koja sadrži uputu da se zatraži mišljenje Vijeća. Tražimo i poštivanje različitosti među roditeljima/icama te poštivanje Odluke Ustavnog suda u kojoj se navodi da se prilikom uvođenja zdravstvenog odgoja moraju uvažavati filozofska i vjerska uvjerenja roditelja/ica".

'Nekoliko neopravdanih sati je manja šteta od štetnosti programa'

"Ako ne želite da Vaše dijete pohađa nastavu zdravstvenog odgoja (ili samo 4. modula), uputite pismeno objašnjenje izuzeća djeteta razrednici/ku (kopiju na znanje ravnatelju), uz zamolbu da Vas unaprijed obavijesti kad se obrađuje 4. modul kako bi dijete izostalo s tog dijela programa. Nakon propuštenih sati napišite ispričnicu; prema Pravilniku o kućnom redu škole roditelj može opravdati izostanak do tri dana (prijedlog pismenog zahtjeva i ispričnice nalazi se ovdje)", pojasnili su kako da omogućite svojoj djeci markiranje.

"Preporučamo da otvoreno navedete stvarni razlog, a ne izmišljeni (npr. odlazak zubaru i sl.), pa i po cijenu neopravdanih sati; nekoliko neopravdanih sati je manja šteta od štetnosti programa", zaključili su u GROZD-u.

Tko je tu tko?

Podsjetimo se tko tu kolo vodi. Naime, predsjednik GROZD-a od 2008. godine je Ladislav Ilčić, koji je obiteljskim vezama jako dobro povezan s ostalim konzervativnim kršćanskim udrugama, strankama i inicijativama poput H-rasta i U ime obitelji. Bitno je za napomenuti kako je Željka Markić bila je predsjednica H-rasta, a od 2008. godine i potpredsjednica GROZD-a.

O dobroj povezanosti Željke Markić, koja se uz H-rast i GROZD bavi i udrugom Obiteljsko obogaćivanje govori i podatak da ukoliko želite kontaktirati GROZD, svoja pisma možete slati na istu adresu na kojoj je prijavljena udruga Obiteljsko obogaćivanje. Iako GROZD na stranicama registra udruga navodi jednu adresu, na svojoj službenoj stranici pod kontakti pronaći ćete upravo onu na kojoj se nalazi navedena udruga kojoj je Željka Markić predsjednica.

Profesorica Kristina Pavlović, pak, sestra je tog istog Ladislava Ilčića s kojim je još davne 2003. pokrenula TEEN STAR – udrugu za cjeloviti spolni odgoj, čija je dugogodišnja predsjednica, dok je njezin brat Ladislav Ilčić potpredsjednik. Kristina Pavlović također djeluje i u Centru za prirodno planiranje obitelji, čija je predsjednica dr. Marija Ćurlin, jedna od koautorica GROZD-ovog programa zdravstvenog odgoja za srednje i osnovne škole. U istoj udruzi, za slučaj da se pitate, djeluje  i gospodin Ilčić.

GROZD u postojećem zdravstvenom programu vidi opasnost da 'homoseksualna propaganda' i 'rodna ideologija' uđu u škole.

"Djeca su u tom razdoblju osjetljiva, nesigurna i traže se. Ako čuju da postoje homoseksualci čiji život vrijedi kao i njihov, odmah će odlučiti promijeniti seksualnu orijentaciju. Do sada to nisu činili jer su smatrali da su homoseksualne osobe niža vrsta, ali sada će učenje toleranciji sve to promijeniti", iskarikirano bi zvučao jedan GROZD-ov argument zašto djeca ne bi trebala učiti o homoseksualnosti, a mnogo sličnih možete pronaći i za masturbaciju, spolne bolesti, reproduktivno zdravlje, itd.

I onda je sigurno 'štetnije' osigurati djetetu da o zdravlju uči u školi, da se informira i educira, nego ga/je potaknuti na markiranje ili, još gore, osobno ga/nju doći skupiti sa satova dotičnog školskog predmeta kako nikada ne bi saznao/la da postoje gejevi i lezbijke.

Tagovi: djeca, grozd, hrvatska, markiranje, ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta, roditelji, vijeće roditelja, vjerska uvjerenja, zdravstveni odgoj, željko jovanović

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (2)

Stari komentari

tajuska:
bas mi je drago pa nek ministarstvo i sljedeci puta pristaje na idiotske kompromise i napravi maltene apstinencijski heteronormativni udzbenik.
18.09.2013. 11:51
zlatan:
Ovi tipovi iz tih pećinskih udruga po mojem skromnome zapažanju su samo jedna gomila licemjernih gadova. Koliko ljudsko smeće moraš biti da izvrćeš i ne priznaješ znanstvene činjenice i spoznaje, i da namećeš moral zasnovan na nekakvim biblijskim načelima ili na nekakvim ultra-konzervativnim stavovima. A sa druge strane koriste sve blagodati modernih vremena. Električnu energiju, vozila, internet, prilikom pregleda kod liječnika sva dostignuća moderne tehnicizirane medicine, itd, itd. Također sam odavno primijetio da su takvi tipovi jako žestoki na materijalno.
Dakako ne na materijalno poimanje prirode, života i Svijeta, tu su oni jako "duhovni". Očito ne priznaju ni evoluciju. Mislim na to da su žestoki na materijalni standard, odnosno jako im je stalo do novca, luksuza i imanja materijalnih stvari. To zaista nije u skladu sa njihovim duhovnim i vjerskim deklaracijama. Ako su ono što tvrde da jesu, te odbijaju moderne spoznaje o životu i svijetu današnjice, dakle ako su duhovna bića neka lijepo odbace sve podobnosti modernih vremena. Neka se presele u kolibe od blata, neka upale voštanice navečer, neka kuhaju na osušenoj kravljoj balegi. I neka ne koriste automobile. Lijepo neka zajašu na magarca (to oni bogatiji), a siromašniji neka idu pješice. Onda bi bili pravi "duhovnjaci" i sljedbenici biblijskih vrijednosti.
U protivnom su samo ono što su i svi tzv."duhovnjaci" i "veliki" vjernici. Jedna obična gomila licemjernih gadova.
18.09.2013. 13:51

Iz drugih medija

AEM