U fokusu

korak bliže jednakopravnosti

Hrvatski gejevi i lezbijke od sada se bez prepreke mogu vjenčati u inozemstvu

Hrvatski gejevi i lezbijke od sada se bez prepreke mogu vjenčati u inozemstvu

Od srpnja ove godine svi hrvatski državljani/ke koje namjeravaju sklopiti istospolni brak ili životno partnerstvo u inozemstvu sa stranim državljanima mogu u matičnom uredu u RH dobiti “Potvrdu o slobodnom bračnom stanju”.

 Potvrda o slobodnom bračnom stanju – dokaz koji potvrđuje da osoba nije u braku u RH – izdaje se od srpnja ove godine na zahtjev svim osobama koje namjeravaju (zasad samo u inozemstvu) sklopiti brak ili životno partnerstvo.

Tu potvrdu, zbog diskriminacijske odredbe u “Pravilniku o obrascima državnih matica, registru, izvacima i potvrdama koji se izdaju na temelju državnih matica”, matični uredi u RH dosad su mogli izdavati isključivo raznospolnim nevjenčanim parovima.

“Nema više neugodnih razgovora s matičarima, nema više objašnjavanja zašto vam treba ta potvrda, nema više zbunjenih pogleda na licima matičara da na zahtjev za izdavanje te potvrde upišete ime vašeg istospolnog partnera ili partnerice, nema više ponižavajućeg odgovora da se ‘potvrda ne može izdati'”, kazao je Marko Jurčić, koordinator udruženja Zagreb Pride.

“Zagreb Pride se od 2011. godine zalagao i borio svim sredstvima da se diskriminacijska odredba u ‘Pravilniku o obrascima državnih matica, registru, izvacima i potvrdama koji se izdaju na temelju državnih matica’ i na samoj Potvrdi o slobodnom bračnom stanju ukloni”, dodao je.

Inače, ta je odredba glasila:

“Napomena: Osobni podaci iskazani su prema posljednjim važećim promjenama upisanim u matici rođenih te se utvrđuje da je osoba __________ ____________ slobodnog bračnog stanja. Na temelju propisa Republike Hrvatske nema zakonskih zapreka za sklapanje braka u inozemstvu, a sklopljeni brak s ___________ ____________ bit će priznat u Republici Hrvatskoj.”

Predstavke su, kaže, pisali i Vladi RH, sadašnjem i bivšem ministru uprave i Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, a u rujnu 2011 podnijeli su i zahtjev za ocjenu ustavnosti Pravilnika.

Dolaskom novog ministra istospolni parovi mogli su zatražiti posebno pisano uvjerenje o slobodnom bračnom stanju kako bi mogli brak/životno partnerstvo sklopiti u inozemstvu, a odsad mogu dobiti i koristiti istu potvrdu kao i svi drugi hrvatski državljani.

Ista se bitka vodila i u Poljskoj, koja je sad, kao i Hrvatska, nakon sedam godina promijenila pravilnik i time olakšala sklapanje braka u inozemstvu.