U fokusu

DVOSTRUKI STANDARDI U GLAZBENOJ INDUSTRIJI

Parodija na seksistički hit ‘Blurred Lines’ vraćena na YouTube

Parodija na seksistički hit ‘Blurred Lines’ vraćena na YouTube

“Mi nismo dobre djevojke, mi smo intelektualke, pametne i sarkastične, ne j***** plastične”, stihovi su parodije Defined lines (Definirane linije) koja je objavljena na YouTubeu prošloga tjedna kao reakcija na hit pjesmu Robina Thickea, Blurred lines (Zamagljene linije) .

Spot Thickeove pjesme, koji su feministkinje ocijenile kao seksistički i mizogini, obiluje ženskom golotinjom i objektivizacijom ženskog tijela.

“Znam da to želiš (…) ti si životinja To je u tvojoj prirodi, dušo. Dopusti mi da te oslobodim”, Thicke u pjesmi aludira na seks i implicitno šalje poruku kako djevojka misli ‘da’ i kada kaže ‘ne’, jer – to je u njezinoj prirodi.

Očito bijesne zbog seksističke pjesme i spota, Olivia Lubbock, Zoe Ellwood i Adelaide Dunn, studentice prava sa Sveučilišta u Aucklandu u parodiji su zamijenile uloge i željele odaslati poruku kako bi žene trebale biti jednako tretirane kao i muškarci, bez objektiviziranja njihovih tijela u glazbenim spotovima.

No, YouTube očito ne dijeli s njima mišljenje. Naime, nakon 300.000 pogleda, uklonjen je zbog kršenja uvjeta korištenja prikazivanjem seksualno eksplicitnog i neprimjerenog sadržaja. Na koncu je video ipak vraćen, prvo uz dobno ograničenja, a nakon toga postao je dostupan svima. 

Jedna od autorica, Olivia Lubbock komentirala je uklanjanje parodije s YouTubea kao dvostruke standarde, naglasivši: “Moje je mišljenje da se ljudima ne sviđa poruka koja stoji iza videa”.

Progresivnim autoricama parodije, dio javnosti zamjera stihove poput ‘frustrirane smo od silne eksploatacije, pripremite se za kastracije’, koji su radikalni odgovor na jednako radikalnu mizoginost pojedinih medijskih prikaza.

No, da nisu jedine koje su podigle prašinu oko Thickeova spota, ukazuju i druge parodije na njega, poput Ask First i parodije Mod Carousela.