Vijesti

02.09.2013. 11:59:41 - Libela (Jutarnji list)

je li referendumsko pitanje ustavno?

Ministarstvo uprave: Inicijativa 'U ime obitelji' skupila je dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma

Inicijativa U ime obitelji skupila je dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma o unošenju definicije braka kao isključivo zajednice muškarca i žene u Ustav.

Kako doznaje Jutarnji list, Ministarstvo uprave danas je završilo s provjerom prikupljenih potpisa te zaključilo da ih ima dovoljno za raspisivanje referenduma. Takav će zaključak za desetak dana poslati i Vladi, a ona će o svemu izvijestiti Sabor koji i donosi odluku o raspisivanju referenduma.

Iako su prije u medije stizale informacije kako ovu inicijativu prate brojne nepravilnosti poput skupljanja potpisa 'od kuće do kuće' ili da jedna osoba odjednom potpiše stanovnike cijele zgrade, čini se kako je resorno ministarstvo ipak odlučilo kako se u provjerenom uzorku dovoljno imena i prezimena podudara s OIB-om ili matičnim brojem da se krene u daljnju proceduru.

Ministarstvo uprave nije provjeravalo svih 750.000 prikupljenih potpisa, već slučajan uzorak od 21.300 koji je odredio Zavod za statistiku.

Provjera slučajnog uzorka pokazala je kako je nevjerodostojnost prikupljenih potpisa ispod jednog promila, što znači da onih vjerodostojnih ima dovoljno za referendum.

Na provjeru slučajnog uzorka u Vladi su se odlučili radi štednje jer je, podsjetimo, bivša HDZ-ova Vlada na provjeru svih 800 tisuća potpisa za referendum o Zakonu o radu potrošila pola milijuna kuna. Referendum nikada nije raspisan jer je HDZ povukao sporni ZOR.

Vlada Zorana Milanovića također želi izbjeći raspisivanje diskriminatornog referenduma o braku, pa se vrlo vjerojatno može očekivati i da se zatraži i ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja - Jeste li za to da se u Ustavu brak definira kao životna zajednica žene i muškarca.

Podsjetimo, ukoliko Ustavni sud RH potvrdi sukladnost referendumskog pitanja s Ustavom RH, rezultati mogućeg referenduma, kakvi god bili, obvezujući su za Sabor, budući da Ustav RH predviđa mogućnost njegove izmjene i putem građanske inicijative gdje Sabor ima samo tehničku ulogu osiguranja integracije te odluke u tekst Ustava. Sve drugo spadalo bi u domenu kršenja Ustava od strane izvršne i zakonodavne vlasti, piše GONG.

GONG naglašava kako je trenutna situacija rezultat dugogodišnjeg odugovlačenja s izmjenama Zakona o referendumu, koje su, sukladno našim prijedlozima trebale rezultirati olakšavanjem pokretanja referenduma od strane građana i građanki, ali i ograničiti pitanja o kojima se na referendumu može odlučivati, u što svakako spadaju i poštivanje prava čovjeka, sloboda te nacionalna i ravnopravnost spolova kao neke od vrednota definiranih člankom 3. Ustava RH. Uz to je nužno i podignuti te precizirati standarde javnog informiranja i rasprave, kako bi se referendumsko odlučivanje zaštitilo od propagande i manipulacije onih koji imaju financijske, medijske i institucionalne poluge utjecaja na građane.

Tagovi: diskriminacija, homofobija, hrvatska, istospolni brak, lgbt prava, ljudska prava, ministarstvo uprave, referendum o braku, u ime obitelji, ustavni sud, vlada

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM