U fokusu

Uoči održavanja beogradske Povorke ponosa još nema reakcija iz Vlade

Amnesty International zabrinut zbog šutnje oko beogradskog Pridea

Amnesty International zabrinut zbog šutnje oko beogradskog Pridea

Amnesty International izražava bojazan da bi i ove godine srpske vlasti mogle odbiti izdati dozvolu za beogradsku Povorku ponosa ili ju ponovo zabraniti. Smatraju da to ne bi bilo samo kršenje međunarodnih standarda već i presuda srpskog Ustavnog suda, prenose E-novine. 

Do ovogodišnje Povorke ponosa u Beogradu, zakazane za 28. rujan, ostalo je manje od mjesec dana, a vlasti još uvijek nisu dale dozvolu za održavanje. Amnesty izražava zabrinutost zbog tišine srpske Vlade. Pozivaju srpskog premijera Ivicu Dačića da osigura punu podršku planiranom maršu i ispuni obaveze poštovanja, zaštite i ispunjenja slobode izražavanja i okupljanja za sve građane/ke bez diskriminacije, uključujući i onu prema spolnoj seksualnoj orijentaciji i spolnom identitetu.

Naglašavaju i da vlasti moraju osigurati sve mjere zaštite manifestacije kako bi se u 2013. godini Povorka ponosa održala bez prepreka i nasilja te da su dužni javno osuditi sve prijetnje, uznemiravanja i nasilje upućene organizatorima/icama i sudionicima/icama Povorke, kao i osigurati da policija i druge institucije koje direktno provode zakone provedu hitnu, nepristranu i efikasnu istragu svakog napada ili prijetnje LGBT populaciji. 

Na pitanje hoće li biti održana Parada ponosa, direktorica vladinog Ureda za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović podsjeća da je Ustavni sud proglasio nezakonitim zabrane Povorke iz 2009. i 2011. godine. “Srbija je na poboljšanju položaja LGBT osoba u prethodnom periodu učinila mnogo, ne zato što je to tražio netko izvana, već zato što želimo rješavati svoje probleme i graditi humanije društvo u kojem ćemo svi živjeti”, dodala je.