U fokusu

uskoro i prva veleposlanica

Prvi put imenovana žena za glasnogovornicu iranskog MVP-a

Prvi put imenovana žena za glasnogovornicu iranskog MVP-a

Nakon što je Elham Aminzadeh imenovana potpredsjednicom vlade zaduženom za pravne poslove i odnose s parlamentom, Iran je dobio još jednu ženu u svom političkom vrhu.

Kako prenosi AFP, iransko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u četvrtak da je imenovalo karijernu diplomatkinju Marzieh Afham glasnogovornicom tog ministarstva, što je prvi slučaj u povijesti Islamske Republike da na takvo mjesto dolazi žena.

Afham radi u ministarstvu vanjskih poslova već gotovo 30 godina, a od 2010. vodila je odjel za odnose s medijima i javnom diplomacijom.

Predsjednik Hasan Rohani, koji je stupio na dužnost 8. kolovoza, pozdravio je ovo imenovanje koje po njemu predstavlja dio ‘kampanje za emancipaciju i uspon žena u Iranu’.

Tijekom svoje predsjedničke kampanje, Rohani je obećao otvoriti više radnih mjesta za žene. Također je kritizirao i bivšeg predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada zbog povećane policijske sile kako bi se osigurala što veća pokrivenost žena.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova sprema se uskoro imenovati i prvu ženu veleposlanicu svoje zemlje u inozemstvu.

Koliko je Afham, a i ostale žene na sličnim funkcijama u Iranu, vidljive i prepoznate u javnosti i medijima govori činjenica da nismo mogle pronaći njenu fotografiju pretraživajući Google.