U fokusu

Biraj - dijete ili posao!

Čak 43 posto žena dobilo je otkaz tijekom trudnoće ili nakon povratka s porodiljnog dopusta

Čak 43 posto žena dobilo je otkaz tijekom trudnoće ili nakon povratka s porodiljnog dopusta

Prema online istraživanju Woman in Adria, čak 51 posto žena u Hrvatskoj je osjetilo negativne posljedice trudnoće i porodiljnog dopusta na svoju karijeru.

Naime, čak 43 posto njih je dobilo otkaz tijekom trudnoće ili nakon povratka s porodiljnog dopusta.

Njih 34 posto je degradirano nakon što su objavile trudnoću ili nakon povratka s porodiljnog dopusta, a 23 posto nije promovirano zbog trudnoće i porodiljnog dopusta.

Anketa se također bavila i trajanjem porodiljnog dopusta, kao i povratkom na radno mjesto. Rezultati ankete, koji su obuhvatili odgovore više od 360 žena, pokazali su da 51 posto žena ostaje na porodiljnom dopustu godinu dana, 14 posto se vraća na posao nakon 6 mjeseci, a 14 posto između 6 i 12 mjeseci. 21 posto žena koristi porodiljni duže od godine dana.

Ovakvi podaci pokazuju kako je ženama jako teško održavati balans između privatne i javne sfere. Dok s jedne strane naše tradicionalno društvo inzistira na povećanju nataliteta i majčinstvu, s druge strane se očekuje od žena da imaju karijere i pridonose kućnim budžetima. Međutim, to isto društvo ne poduzima ništa kako bi pomoglo ženi pomiriti ta dva svijeta. Niti država, niti poslodavci se ne trude osigurati ženama adekvatne uvjete za roditeljstvo i nastavak, odnosno napredak u karijeri. Upravo iz tih razloga žene sporije i napreduju u svijetu rada, imaju niže plaće od muških kolega koji obavljaju jednak rad i u konačnici imaju niže mirovine. Osim toga, žene su češće diskriminirane od muškaraca na razgovorima za posao, kao i na samim radnim mjestima.

Istraživanje je pokazalo kako mnoge žene htjele imati fleksibilnije radno vrijeme u prvim godinama života djeteta kako bi ostvarile veću ravnotežu privatnog i poslovnog života.

Žene koje su na visokim pozicijama ili imaju takve ambicije na porodiljnom dopustu ostaju do 6 mjeseci. Štoviše, jedna trećina ispitanih je priznala kako bi rado pristale na aranžman gdje u prvih 6 mjeseci održavaju kontakt s timom telefonom i mailom te nakon 6 mjeseci kombiniraju rad od kuće s odlascima u ured.