U fokusu

Propalo mirenje

Liječnici/e, medicinske sestre i tehničari idu u štrajk!

Liječnici/e, medicinske sestre i tehničari idu u štrajk!

Nakon samo pola sada pregovora, predstavnici/e Vlade te Hrvatskog liječničkog sindikata i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara okončali su jučerašnji postupak mirenja.

“Vlada je pokazala svoje licemjerje. Definitivno idemo u štrajk. Na postupak mirenja poslala je predstavnika koji nije imao mandat potpisati sporazum o mirenju”, kratko je komentirao predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić.

Kroz idućih 15 dana znat će se kada se točno ide u štrajk, a ako će se sindikati držati svojih prošlotjednih prijetnji, štrajk bi trebao trajati dok vladajući ne prihvate njihove zahtjeve.

Sindikati su tražili da polazišna točka za pregovore bude kolektivni ugovor iz studenog 2011., koji je sud u lipnju proglasio nevažećim.

“Tražili smo tri stvari”, rekao je Babić pojasnivši da je jedna od njih da se prestane s pritiskom na kolege/ice koji su tražili svoje pravo i ne pristaju raditi više od 48 sati, a o tome će izvijestiti i Europsku komisiju.

Tražili su i da se definira rok do kada trebaju biti gotovi pregovori te očitovanje Vlade na njihov prijedlog da jasno kaže koji su članci Kolektivnog ugovora koji su predložili sporni te pregovaranje o tim člancima.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić izrazio je žaljenje što mirenje nije uspjelo, istaknuvši da je štrajk legitimno pravo te da će se postupati u skladu s medicinskom etikom za dobrobit pacijenata/ica.

Najavljeno je kako će se 70 posto medicinskog osoblja, odnosno 46.000 liječnika/ica, medicinskih sestara i tehničara iz cijele Hrvatske pridružiti štrajku, ali i da će se truditi da to pacijenti/ce što manje osjete.

Štrajku se neće pridružiti Samostalni sindikata zdravstva i socijalne skrbi.