U fokusu

Gay in Britain- izvješće grupe Stonewall

U Velikoj Britaniji homofobija je i dalje snažna

U Velikoj Britaniji homofobija je i dalje snažna

S.K.

Mnoge lezbijke, gejevi i biseksualne osobe i dalje žive u strahu od predrasuda, unatoč značajnom napretku i naporima kojima bi se se poboljšala jednakost u posljednjih nekoliko godina, piše Guardian.

Gay in Britain – izvješće grupe Stonewall sugerira da se oko 3, 7 milijuna gej osoba u Velikoj Britaniji i dalje boje da će biti diskriminirani/e. Tri od pet ispitanika/ca izrazilo je strah da će njihovo dijete biti zlostavljano u školi ako bi njihovi vršnjaci/inje znali da ima gej roditelje. Sedam od deset ispitanika/ica pak smatra da bi se suočili s barijerama zbog svoje seksualne orijentacije prilikom razgovora za mjesto ravnatelja u školi.

Smatra se da obe koalicijske vlade u Velikoj Britaniji čine mnogu za unaprjeđivanje jednakosti za gej osobe, ali se također strahuje da neki od zahtjeva parlamentu ipak nisu toliko važni.  

Izvješće navodi i da je jedan od pet ispitanika/ca izjavilo da su zbog seksualne orijentacije u svojoj poslovnoj zajednici doživjeli verbalno vrijeđanje od svojih kolega ili korisnika u proteklih 5 godina. Četvrtina ispitanika/ca tvrdi da ne razgovara otvoreno sa svojim kolegama/icama o vlastitoj seksualnoj orijentaciji.

Znakovito, izvješće je ukazalo na to da je sport, koji ima značajnu ulogu u britanskom društvu, vrlo neugodan prostor za gej osobe. Ako otvoreno pokazuju svoju seksualnost, šest od deset gej i biseksualnih muškaraca i četiri od deset lezbijki i biseksualnih žena može očekivati da će doživjeti homofobiju prilikom sudjelovanja u timskom sportu.

Što se prikaza LGBT zajednice u medijima tiče, gotovo polovica ispitanika/ca smatra su prikazi lezbijki, gejeva i biseksualnih osoba nerealni.