Vijesti

22.08.2013. 13:54:32 - Novi list / Libela

390 kuna mjesečno

Redoviti/e studenti/ce s navršenih 26. godina gube zdravstveno osiguranje

FFZG

FFZG (Foto: S.K.)

S prvim danom srpnja svi/e redovni/e studenti/ce koji/e imaju više od 26 godina ostali su bez prava na besplatno zdravstveno osiguranje jer se novim zakonskim odredbama ukida dosadašnja mogućnost da redoviti/e student/ice stariji od 26 godina pravo na osnovno zdravstveno osiguranje ostvari putem visokoškolske ustanove, prenosi Novi list.

Naime, prema Zakonu o obaveznom zdravstvenom osiguranju od sada će studenti/ce s navršenih 26 godina sami/e morati snositi troškove obaveznog zdravstvenog osiguranja što na godišnjoj razini iznosi trošak od 4.000 kuna. Na mjesečnoj će, pak, razini za studente/ice starije od 26 godina ta nova zakonska odredba značiti dodatno izdvajanje u iznosu od 390 kuna.

"Redovitim studentima/icama bez obzira koliko imaju godina moraju biti zajamčena osnovna studentska prava. Nevažno je s koliko je godina netko krenuo na studij, bitno je samo da ima status redovitog studenta/ice. Do sada je bilo pravilo da su studenti/ce od 18. do 26. godine pravo na besplatno zdravstveno osiguranje ostvarivali preko članova obitelji, a nakon 26. godine to su pravo ostvarivali putem fakulteta. S 1. srpnjem prema novom Zakonu to postaje nemoguće", pojasnio je predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci Sven Pal za Novi list.

Dodao je kako je alternativa bračna zajednica. Problematična je i činjenica što ne kreću svi/e na fakultete nakon završetka srednje škole te započinju studirati tek u 20-im godinama.

"Alternativa im je bračna zajednica, jer nakon 26. godine pravo na besplatno zdravstveno osiguranje moći će ostvariti samo putem bračnog partnera", rekao je.

Još je veći apsurd, dodaje Pal, što redovni/e studenti/ce zapravo nemaju nikakva prava, jer zbog studija ne mogu ostvariti status zaposlene osobe, kao ni registrirati se kao nezaposlena osoba.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izjavio je danas da zdravstvena zaštita niti jednog redovnog/e studenta/ice ne može biti dovedena u pitanje, ali i napomenuo kako bi bilo dobro da do 26. godine svi završe svoje fakultete jer se u 'Hrvatskoj predugo studira'.

Tagovi: hrvatska, status redovnog studenta, studenti, studentice, studentska prava, studiranje, zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju, zdravstvena zaštira, zdravstveno osiguranje

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (3)

Stari komentari

fjskllj:
Neka Ministar posjeti npr. Pravni u Zagrebu pa ce mu bit jasno zasto se toliko dugo studira. Umjesto da se konstantno bave uskracivanjem prava,radije neka malo reorganiziraju sustav obrazovanja u drzavi,recimo tvz. "Bolognu" koja se gotovo ni na jednom fakultetu ne provodi kako bi trebala,odnosno na svakom se provodi na drugaciji nacin!
23.08.2013. 00:08
Marina:
Ja sam za to da se da ministru otkaz jer ocigledno ne zna dati rjesenje koji ce srezati problem (predugog studiranja) u korjenu, nego vrsi pritisak I penalizacije studenata I s time ce smanjiti broj diplomiranih ljudi (kao nezaposlena osoba, ti imas osnovno zdravstveno). Ovo ce stetiti onima kojima zdravstveno najvise treba, studentima koji su upisali kasnije studij i onima koji su bili primorani da pauziraju zbog loseg zdravlja ili trudnoce.
A I kao sto je vec receno, novi program studiranj je vise no nakaradan jer mnogi profesori traze istu kolicinu znanja I zalaganja kao sto su I trazili u vremenski duljem studijskom programu. Takodjer ovaj nacin komprimiranog studiranja nekima onemogucava da uce I rade (dok sam ja bila na faksu, ujutro teoija a do kasno popodne vjezbe).
Studente kaznjavat za svoju nesposobnost nije odlika odrasle osobe koja je na takvom odgovornom polozaju.
23.08.2013. 10:12
dina:
a što je s izvanrednim studentima koji su u svemu zakinuti, plaćam sve skupo i nemam nikakva prava ni da radim na studentski ugovor a pohađam sveučilište
09.01.2014. 10:36

Iz drugih medija

AEM