U fokusu

više od 150.000 potpisa protiv održavanja OI u Sočiju

Ministar mahao zastavom duginih boja u inat Putinovom anti-gej zakonu

Ministar mahao zastavom duginih boja u inat Putinovom anti-gej zakonu

Kao što je švedska skakačica Emma Green  napravila svoj show podrške LGBT osobama lakirajući nokte u dugine boje, ili kao što je američki atletičar Nick Symmonds svoju srebrnu medalju posvetio svojim gay i lezbijskim prijateljima i govorio protiv ruskog anti gay zakona, tako je i finski ministar kulture i sporta dao svoju potporu LGBT zajednici.

Naime, finski ministar kulture i sporta Paavo Arhinmaki prisustvovao je Svjetskom prvenstvu u atletici u Moskvi prošlog tjedna, te je tijekom gledanja natjecanja mahao zastavom duginih boja, prenosi Pink News.

Arhinmaki je također rekao kako je pokrenuo pitanje o anti-gej pravima ruskom ministru sporta u subotu. Naglasio je kako je LGBT opresija dio šireg problema ljudskih prava u Rusiji, te je pozvao na dugoročna rješenja.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) je izjavio kako trenutno traži ‘pojašnjenje’ iz Rusije o tome kako će se zakon primijeniti.

U ponedjeljak je rusko Ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo da će nedavno doneseni anti-gej zakon ostati na snazi i tijekom olimpijskih igara u Sočiju.

Podsjetimo da je peticiju protiv održavanja igara u Sočiju i traženja da se igre presele u Vancouver do sada potpisalo više od 150.000 osoba.

Jedan član MOO-a rekao je: “Rusija moja poštovati Olimpijske povelje, u protivnom reći ćemo im zbogom”.