U fokusu

i ženskom aktivizmu

Gloriji Steinem Medalja slobode za doprinos ženskim ljudskim pravima

Gloriji Steinem Medalja slobode za doprinos ženskim ljudskim pravima

Predsjednik SAD-a, Barack Obama, najavio je u četvrtak da će feministkinja, spisateljica, aktivistkinja i suosnivačica časopisa Ms Magazine Gloria Steinem biti ove godine nagrađena predsjedničkom Medaljom slobode, najvišim civilnim priznanjem u SAD-u.

Ova prestižna nagrada utemeljena je 1963. godine. Gloria se pridružuje skupini od gotovo 600 uglednih osoba koje su do sada dobile ovu prestižnu nagradu. Prema Bijeloj kući, Steinem je nagrađena medaljom za doprinos promicanju ženskih ljudskih pava i ženskom aktivizmu.

Kada je najavio ovogodišnje pobjednike/ce, Obama je rekao: “Predsjednička Medalja slobode ide onim muškarcima i ženama koji su svoje živote posvetili kako bi nas obogatili. Ovogodišnji/e dobitnici/e su blagoslovljeni izvanrednim talentom, ali ono što ih razlikuje jest njihov dar za dijeljene svog talenta sa svijetom. Stoga će mi biti čast predstaviti ih u znak zahvalnosti naše nacije”.

Ove godine nagradu dobivaju još četiri žene: astronautkinja Sally Ride, tv voditeljica Oprah Winfrey, country pjevačica Loretta Lynn i sutkinja Patricia Wald, poznata po rješavanju borbi sa staklenim stropom.