U fokusu

'Pedeset nijansi sive' potiče nasilje nad ženama

Anastasia je žrtva nasilja

Anastasia je žrtva nasilja

Najprodavaniji erotski roman Pedeset nijansi sive potiče nasilje nad ženama, barem ako je vjerovati znanstvenicima/ama i njihovom najnovijem istraživanju čiji su rezultati objavljeni u britanskim medijima, donosi Arteist.

U zaključku istraživanja, objavljenom u Journal of Women’s Health, autorica Amy Bonomi i koautori koji su provodili ovo istraživanje navode kako emocionalno i seksualno zlostavljanje, koje se naširoko opisuje u romanu, uzrokuju patnju glavnog ženskog lika. Kada se ovoj tezi pribroji činjenica da su 25 posto žena žrtve nasilja od strane svojih intimnih partnera, cijela stvar zvuči kao prilično gadna optužba.

“Ova knjiga potiče i naglašava zlostavljanje i bez obzira na to što je predstavljena kao erotska i romantična knjiga za žene. Erotska komponenta mogla je biti postignuta i bez zlostavljanja”, smatra Amy Bonomi, autorica ovog istraživanja provedenog na sveučilištu Ohio gdje su proveli detaljnu analizu romana kako bi razjasnili obrazac za partnersko nasilje propisano od strane adekvatnih institucija.

Glavni ženski lik, Anastasia, ima iste reakcije kao i zlostavljane žene. Neprestano se osjeća ugroženo, nema samopouzdanja, mijenja svoje ponašanje kako bi održala mir u vezi i postaje potpuno zarobljena u svojoj vezi.

Film temeljen na romanu trenutačno je u procesu snimanja.