U fokusu

dosta je otimanja prostora mladima i za mlade

Obranimo skate skulpturu!

Obranimo skate skulpturu!

Facebook

Obrana skate skulpture kod Studentskog centra nastavlja se i danas. Već se oko 7 sati 50-ak osoba okupilo braniti skate skulpturu, koja je prepoznata kao jedinstveni spomenik skate kulture u svijetu. Građani i građanke se i dalje okupljaju te pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže u obrani mjesta kulture i prostora za mlade, koji su danas gotovo iščeznuli.

Kako doznajemo, građani i građanke za danas su najavili poduzimanje pravnih akcija.

Podsjetimo, iako još uvijek nije bio istekao rok za žalbu na rješenje o rušenju skate parka, bageri su u četvrtak ujutro stigli u dvorište SC-a i krenuli rušiti skulpturu. Potpuno uništenje skulpture spriječili su skateri i skaterice koji su se okupili u živi zid.

Skateri i skaterice ističu kako ostaju braniti skulpturu sve dok ne dobiju službenu potvrdu kako je neće srušiti ili pak ne dobiju novu lokaciju. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je sada u javnosti stao uz skatere i skaterice, obećao je prije šest godina skate park na Bundeku. Međutim, taj projekt nikada nije realiziran.

{slika}
Dok i Grad i SC odbijaju odgovornost te prebacuju krivnju jedni s drugih praveći se kako ni jedni nisu pozvali građevinsku inspekciju, brojne svjetski poznati časopisi i muzeji apelirali su na nadležne istitucije u Hrvatskoj da zaustave rušenje skate skulpture. Među naistaknutijima su Jocko Weyland, suradnik The New York Timesa i kustos Muzeja suvremene umjetnosti u Tusconu, Jürgen Blümlein i Daniel Schmid osnivači i kustosi Skateboard Museuma te njemački urednik Kingpin Skateboarding Europa magazinea Jan Kliewer.

Iako nadležne institucije ističu kako je riječ o ilegalnom objektu, zanimljiva je i činjenica kako se baš ‘ilegalni’ prostor za mlade našao prvi na udaru uz silne bespravno sagrađene građevine diljem obale, ali i u hrvatskoj metropoli.

“Smatram da se u gradu koji je potkapacitiran sadržajem i infrastrukturom za mlade i nezavisnu kulturu mora pronaći adekvatna alternativna lokacija skate poolu, koji će očito biti porušen, stoga ovim putem pozivam i upravu SC-a da zajedno sa Gradom Zagrebom stane uz mlade i njihov interes i pomogne im u tome. Situacija sa SC skate poolom samo je jedan od slikovitih primjera odnosa prema mladima i njihovim pravima, stoga još jednom snažno apeliram na zajedničko i prije svega brzo pronalaženje adekvatne alternative”, kazao je za Libelu Marko Boko, predsjednik MMH.