U fokusu

pravno pitanje

Presuda za grupno silovanje ipak u kolovozu

Presuda za grupno silovanje ipak u kolovozu

Objava prve presude u slučaju grupnog silovanja indijske studentice u autobusu u New Delhiju, koji je potresao svijet, u četvrtak je ponovno odgođena, prenose hrvatski mediji.

Sud za maloljetnike u New Delhiju objavio je kako je izricanje presude odgođenje za 5. kolovoza kako bi se razmotrilo jedno pravno pitanje.

Naime, političar Subramanian Swamy, vođa stranke Janata, tražio je od Vrhovnog suda da se jednom od optuženih, koji ima 17-godina, sudi kao punoljetnoj osobi. Ukoliko mu se bude sudilo kao maloljetniku, mogao bi najviše dobiti tri godine zatvora.

Podsjetimo, petorica muškaraca optužena su za napad na djevojku u autobusu u New Delhiju. Bila je brutalno pretučena i silovana sat vremena te izbačena iz autobusa u New Delhiju 16. prosinca. Nakon nekoliko operacija u New Delhiju 26. prosinca je prebačena na liječenje u Singapur, ali je nisu uspjeli spasiti. Bolnica je u subotu objavila da su djevojci otkazali organi zbog teških ozljeda tijela i mozga.

Četvorici punoljetnih optuženika u tom slučaju prijeti smrtna kazna. Njihovo suđenje još traje. Peti optuženik, vozač autobusa, počinio je u ožujku u zatvoru samoubojstvo.

Prema anketi Reutersa iz srpnja prošle godine, Indija je trenutno ‘najgore mjesto za biti žena’.