Vijesti

23.07.2013. 19:01:14 - Srđ je naš

inicijativa srđ je naš nastavlja s borbom

'Dubrovački dogovor' - udruživanje protiv volje građana i građanki

Srđ je naš. Srđ je Grad.

Srđ je naš. Srđ je Grad. (Foto: Dubrovniknet.hr)

Danas su volonteri i volonterke inicijative Srđ je naš počeli/e s prikupljanjem potpisa građana i građanki na zahtjev za sudjelovanjem na sjednici Gradskog vijeća 30. srpnja 2013. godine.

Potpisi će se slijedeća tri dana prikupljati ispred Sponze, DOCa i Tommya, a predani će biti Gradskom vijeću sa zahtjevom za praćenjem rasprave o urbanističkom planu uređenja platoa Srđa.

Zakazana sjednica Gradskog vijeća omogućena je sklapanjem nakaradne koalicije HDZa, SDPa i HNSa,  koja je nazvana 'dubrovačkim dogovorom'. Taj dogovor je zapravo udruživanje protiv volje građana/ki - birača/ica, a motiviran je samo potrebom da se izvrši volja investitora na Srđu. Na dosada nezamislivo udruživanje političke stranke je prisililo približavanje 22. kolovoza, do kada Urbanistički plan uređenja platoa Srđa mora biti donesen ili cijeli postupak ide u ponovnu proceduru, a time i moguću reviziju ovog plana koji bi uvažio volju i interese građana.

Takozvanim 'dogovorom', 17 vijećnika/ica narugalo se ne samo preko 10.000 građana/ki koji/e su na referendumu glasovali/e protiv ovog projekta, već i svim svojim biračima/icama koju su im ukazali povjerenje na nedavnim izborima. Na taj način iznevjerili su elementarno povjerenje na kojima počiva svako društvo - da će odluke koje će odrediti budućnost i način života njihovih birača/ica donijeti, kad ne već u skladu sa zakonom, onda barem u skladu sa vrijednostima koje promoviraju. Megalomanskom betonizacijom četiri puta većom od Mokošice tzv. lijeve stranke izdale su vrijednosti očuvanja prostora i javnih dobara, a tzv. desne stranke identitet tog istog prostora. U onome u čemu ih dosad nisu mogli ujediniti niti neposredni interesi birača/ica kao što su izgradnja škola, vrtića i javnih sadržaja ujedinila ih je poslušnost prema investitoru.

Ukoliko građani/ice svojim pritiskom ne uspiju spriječiti ovakvo nakaradno izigravanje njihove volje, izreka Tko kontrolira Srđ, taj kontrolira Grad mogla bi se realizirati u svojoj najmalignijoj formi-  kao način rada Gradskog vijeća. Svoje dojmove o tzv. 'dubrovačkom dogovoru' građani/ke će moći upisati u knjigu dojmova na štandovima na kojim mogu dati svoj potpis za sudjelovanje na sjednici Vijeća 30. srpnja.

Tagovi: direktna demokracija, dubrovnik, golf na srđu, golf razvoj, gradsko vijeće, hrvatska, knjiga dojmova, srđ, srđ je naš, urbanistički plan

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM