U fokusu

i što nakon provjere?

Potpisi su sada u rukama MUP-a i Ministarstva uprave

Potpisi su sada u rukama MUP-a i Ministarstva uprave

Ministarstvu unutarnjih poslova i Ministarstvu uprave danas će biti upućena 749.316 potpisa prikupljena za raspisivanje referenduma inicijative U ime obitelji, kojim žele ustavom definirati da je brak u Hrvatskoj zajednica žene i muškarca, prenose Jutarnji list i Tportal.

Saborski odbor za Ustav na prekosutrašnjoj bi sjednici trebao raspravljati i o toj referendumskoj inicijativi, a, kako je objasnio predsjednik Odbora, SDP-ov Peđa Grbin, to znači da će u prvom koraku donijeti odluku da se potpise pošalje na provjeru u resorna ministarstva.

“Za sada ćemo donijeti takav zaključak, a kada dobijemo podatke o provjeri potpisa, odnosno o tome koliko ih je valjano, onda ćemo u skladu s Ustavom i zakonom odlučivati o daljnjim koracima”, kaže Grbin.

Podsjetimo, inicijativa, koja ima za cilj namjerno diskriminirati jednu grupu ljudi u društvu propagirajući to kao zaštitu vlastitih prava, prikupljene potpise je predala Saboru 14. lipnja uz domoljubne pjesme i bijele golubice.

Prošlih mjeseci u Hrvatskoj su se lomila koplja upravo zbog karaktera ove inicijative. Dok su vladajući čak najavljivali izmjene Ustava kojima bi propisali da se referendum ne može raspisivati o temeljnim ljudskim pravima, od toga se odustalo.

S druge strane, Peđa Grbin tvrdi da, ako referendum bude raspisan i prođe, Sabor može odbiti da se u Ustav unese odredba o braku. Ustavni stručnjaci odbacili su takva tumačenja i poručili da je odluka donesena na referendumu obvezujuća za Sabor.

Bez sumnje, čekaju nas vrući mjeseci.