Vijesti

03.07.2013. 22:02:55 - Libela

milijuni slave na ulicama

Državni udar u Egiptu! Vojska svrgnula Morsija!

Tahrir, Kairo

Tahrir, Kairo (Foto: Facebook)

Ultimatum kojim je egipatska vojska zaprijetila islamističkom predsjedniku Mohamedu Morsiju istekao je u srijedu oko 17 sati. Od predsjednika se tražilo da ispoštuje volju građana i građanki i napusti vlast, no on je to odbio učiniti. Stoga, vojska ga je okupirala i priopćila mu kako više nije predsjednik Egipta.

Pozivajući se na predsjednički izvor, državni list Al-Ahram objavio je na svojim internetskim stranicama kako je vojska Mursiju u sedam sati navečer priopćila da više nije šef države.

U obraćanju javnosti, general Abdel Fattah al-Sisi obznanio je kako je vlast u Egiptu preuzeo predsjednik Ustavnog suda, a ulicama Kaira zavladalo je slavlje. Milijuni prosvjednika i prosvjednica su izašli na ulice proslaviti pobjedu.

Državu će do novih izbora voditi Ustavni sud, a prema riječima vojnih čelnika, uskoro će se održati i predsjednički i parlamentarni izbori.

Morsi, koji pripada vladajućem Muslimanskom bratstvu, navodno se nalazi u vojarni Republikanske garde okruženoj bodljikavom žicom, metalnim zaprekama i vojnicima, no vojni izvori opovrgavaju da je uhićen.

Podsjetimo, vojska je u ponedjeljak dala 48 sati islamističkom predsjedniku da udovolji zahtjevima građana i građanki, koji masovno danima poziva na njegov odlazak.

Tahrir, Egipat

Tahrir, Egipat

Tagovi: državni udar, egipat, mohamed morsi, politika, svijet, svrgnuti, vlast, vojska

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (4)

Stari komentari

ana:
Inače, to se zove državni udar, kada vojska smjenjuje demokratski izabranu vlast.
03.07.2013. 22:35
zlatan:
ANA, to se zove dovođenje nekakvog reda. Možda i jest demokratski izabrana vlast, ali ta vlast se nije ponašala demokratski. Zato i zaslužuje smjenu. Inače demokracija kao takva uopće ne postoji. To je samo zabava za obespravljene mase koje se igraju politike. Ali nema demokracije bez ekonomske demokracije, a ekonomska demokracija je kada narod ima vlast nad sredstvima za rad.
P.S. I "uvaženi" Hitler i Musollini su na vlast došli demokratskim putem.
04.07.2013. 00:16
tajuska:
Kad vojska uvodi red, to rijetko dobro zavrsava...
04.07.2013. 11:11
zlatan:
I kad demokratski izabrana vlast uvodi red, to isto tako rijetko dobro završava. Eto vidjeli smo kako se demokracija lijepo uvodila u Iraku ili Libiji na primjer. Uz koliko žrtava? Ali što ja uopće trabunjam? Zar demokracija uopće postoji?
04.07.2013. 20:52

Iz drugih medija

AEM