U fokusu

U FOKUSU DOGAĐANJA

Milijuni prosvjednika i prosvjednica diljem Egipta

Milijuni prosvjednika i prosvjednica diljem Egipta

Godinu dana nakon inauguracije egipatskog islamističkog predsjednika Mohameda Morsija, milijuni Egipćana prosvjeduju na gradskim ulicama i trgovima diljem zemlje, pozivajući Morsija da podnese ostavku.

Samo dvije godine nakon rušenja diktatora Hosnija Mubaraka, mladu egipatsku demokraciju razdvajaju gorke podjele između islamista i oporbenih liberala.

Prema pisanju Times Livea, jučer su se prosvjednici i prosvjednica sukobili s vladajućom strankom Muslimanskog bratstva pri čemu je poginulo osam osoba.

Prosvjednici/e su u nedjelju 30. lipnja uputili ultimatum vladi i predsjedniku Morsiju, zahtijevajući ostavku. Ultimatum ističe danas, 2. srpnja u 17 sati. U protivnom, demonstracije će zavladati cijelom zemljom, s napadima na predsjedničku palaču. 

Oporbeni čelnici kažu da je gotovo polovina stanovništva (22 milijuna ljudi) potpisala peticiju pozivajući na nove izbore.

Ono što je izazvalo ove proteste je ogromna nezaposlenost Egipćana, pogotovo mladih ljudi, koja je sada daleko veće nego u vrijeme Mubarakovog režima, te premašuje 13 posto, a gotovo 10 posto mladih do 30 godina ne može naći posao. Ekonomija stagnira, a stopa siromaštva sve je veća.

Prema prvim neslužbenim podacima, do sada je poginulo 16 osoba, a 780 ih je ranjeno. I možda, ne iznenađujuće, desetak žena prosvjednica seksualno su napastovane na trgu Tahrir.