U fokusu

ne za pojam 'registracija', ali i ne za bračnu jednakost

Bauk potvrdio: “Istospolne zajednice neće biti izjednačene s obitelji”

Bauk potvrdio: “Istospolne zajednice neće biti izjednačene s obitelji”

U današnjem intervjuu za Večernji list, ministar uprave Arsen Bauk je, među ostalim, govorio i o Zakonu o životnom partnerstvu koji bi trebao regulirati prava istospolnih zajednica u Hrvatskoj.

Tako je kazao kako će to biti zakon o životnom, a ne registriranom partnerstvu, jer smatra da potonji naziv vrijeđa ljude koji će  takva partnerstva sklapati.

Radna skupina je završila dio koji se tiče načina sklapanja i raskida partnerstva i trenutačno je u fazi izrade dijela zakona koji se tiču posebnih prava koje će partneri imati. “Način ozakonjenja partnerstva i braka se ne bi trebao bitno razlikovati. Već smo rekli koje će biti razlike – da se zajednica neće zvati brak i da u zakonu neće biti pravo na posvajanje djece”, kazao je Bauk.

“Ministarstvo uprave se ne bavi obiteljskim pravom. Kad sam rekao da činjenica da Ministarstvo izrađuje ovaj zakon pokazuje da istospolna zajednica neće potpuno biti izjednačena s obitelji, dobio sam kritike udruga. Ali to je jedini logičan zaključak jer u sustavu državne uprave imamo tijelo koje se bavi pitanjem obitelji”, dodao je.

Otkrio je i kako će budući zakon regulirati podjelu imovine, nasljeđivanje, poreznu olakšicu, zdravstveno osiguranje, pravo posjećivanja u bolnici “i tako dalje”.

Zakon će, kaže, zaživjeti, kad prođe svu potrebnu proceduru.

“Mislim da bi bilo dobro da bude usvojen sa što više glasova i da opozicija, osobito HDZ, glasa za Zakon jer je to i najavila. Rekli su da žele da se istospolnim parovima priznaju materijalna prava.”