Vijesti

27.06.2013. 15:54:35 - peščanik.net/Libela

incijativa nekoliko LGBT organizacija

Međunarodni dan ponosa obilježili prosvjedom

(Foto: Adam Puškar)

Povodom 27. lipnja - Međunarodnog dana ponosa, inicijativa nekoliko LGBT organizacija na platou kod Filozofskog  fakulteta u Beogradu danas je održala flashmob akciju pod nazivom Pokaži ponos, TESTiraj savest.

Ovom akcijom LGBT organizacije žele pružiti podršku reformama u obrazovanju, prije svega aktualnoj inicijativi za smjenu ministra obrazovanja Žarka Obradovića. Tijekom akcije, aktivisti i aktivistkinje su nosili transparente: "Ministre, kec iz vladanja!", "Promene počinju ovde", "Za obrazovanje bez predrasuda", "Znanje je ponos homofobija je neznanje", "Stop korupciji u obrazovanju"...

Dan ponosa se obilježava u znak sjećanja na pobunu LGBT zajednice protiv  sistema koji se represivno odnosio prema LGBT osobama i upravo zato ovom  akcijom želimo  zadržati kritički odnos prema institucijama našeg društva. Iako se danas LGBT zajednica u Srbiji izborila za određena prava, smatramo da je za kreiranje otvorenog društva u kome je svaka osoba prihvaćena bez  obzira na razlike - obrazovanje jedan od ključnih faktora.

Kao i sve druge marginalizirane grupe i LGBT osobe pohađaju škole i fakultete, i na njima želimo da se osjećamo sigurno, prihvaćeno, da ostvarujemo sve svoje potencijale i talente. Međutim, obrazovni sustav koji je ogrezao u mitu, korupciji, bahatosti i nepotizmu, negativno se odražava na sve nas, prije svega kao na građanke i građane Srbije koji žele da doprinijeti razvoju društva.

Također, posljednje analize udžbenika ukazuju na visoki stupanj homofobnog sadržaja, a istospolna orijentacija se i dalje izjednačava sa bolešću, pedofilijom i zoofilijom. Uz to, nekoliko istraživanja među srednjoškolcima su pokazala da je stupanj homofobije, mizoginije i rasizma vrlo visok. Najveću odgovornost za ovako stanje snosi upravo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Institucije obrazovanja moraju biti rasadnik tolerancije, a ne tvornice predrasuda i netrpeljivosti.

Srdačno:

Organizacija za lezbejska ljudska prava – Labris

Kvirija - Centar za promociju kulture nenasilja i ravnopravnosti

Grupa za podršku mladim gej muškarcima - Izađi

Gej organizacija osoba sa invaliditetom

Gayten LGBT

Beograd Prajd

Tagovi: beograd, lgbt prava, ljudska prava, obrazovanje, regija, srbija, svijet, žarko obradović

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM