U fokusu

Nema kraja crkvenoj mizoginiji

Crkva cenzurira i provodi inkviziciju

Crkva cenzurira i provodi inkviziciju

Izložba slika triju umjetnica – Marije Koruga, Monike Meglić i Melinde Šefčić pod nazivom ‘Ženski autoportreti – upisivanje tijela’ u kapelici Sv. Trojice u Kastvu prekinuta je zbog intervencije kastavskog župnika Franje Jurčevića koji je zaprijetio da će izbaciti slike iz kapelice ako ih organizatori sami ne uklone.

Župnik Jurčević bio je revoltiran prikazom obnaženih tijela na slikama – autoportretima umjetnica, pa je izvan radnoga vremena galerije ušao u prostor kapelice, skinuo slike na pod i okrenuo ih licem prema zidu.

Udruga ‘Kastafsko kulturno leto’ u sklopu istoimenoga festivala već deset godina priređuje izložbe u toj kapelici, a njezin predsjednik rekao je da su u udruzi odlučili prekinuti izložbu kako bi zaštitili umjetnine. Odlučeno je i da se više ne koristi galerijski prostor unutar ove kapelice, unatoč tome što ona nije posvećena i nema liturgijsku namjenu i godinama djeluje kao galerija.

“Nažalost, tradicija crkvene cenzure i inkvizicije u Hrvatskoj prisutna je i u 21. stoljeću, na pragu ulaska u Europsku Uniju. Naime, izložba Ženski autoportreti – upisivanje tijela je u očima crkvenih vlasti bila preveliki otklon od ‘prihvatljivog’ i konzervativnog shvaćanja ženskog tijela i žene općenito” stoji u priopćenju Uprave Kastavskog kulturnog leta.

Na svome blogu, na kojemu uobičajeno iznosi svoje stavove, župnik Franjo Jurčević spomenuo je da je zbog desakralizacije prostora skinuo slike koje je nazvao ‘glupošću od navodne umjetnosti’. Poručio je i da će u kapelici Sv. Trojice postaviti trajnu izložbu sakralnih predmeta župe sv. Jelene Križarice iz Kastva a ne, kako je naveo, ‘nikakve izložbe onih koji ne misle svojom glavom nego svojim međunožjem’.

Podsjetimo, Franjo Jurčević je 2011. uvjetno osuđen na tri mjeseca zatvora zbog poticanja na nasilje i isticanja mržnje prema homoseksualcima na svome blogu.