U fokusu

72. obljetnica formiranja prve antifašističke postrojbe

Obilježen Dan antifašističke borbe

Obilježen Dan antifašističke borbe

Prije sedamdeset i dvije godine, 22. lipnja 1941. godine, u šumi Brezovica kod Siska formirana je pod zapovjedništvom Vlade Janjića Cape prva antifašistička postrojba u okupiranoj Jugoslaviji. Hrvatska danas taj događaj obilježava Danom antifašističke borbe.

Predstavnici državnog i vojnog vrha, Grada Zagreba, Sisačko-moslavačke županije i Saveza Antifašističkih boraca Hrvatske položili su danas vijence u sjećanje na osnivanje sisačkog odreda, začetnika Narodnooslobodilačke borbe na ovim prostorima u kojoj je aktivno sudjelovalo više od pola milijuna ljudi.

Prvi sisački partizanski odred bio je prvi antifašistički odred u Hrvatskoj i okupiranoj Europi u Drugom svjetskom ratu, a njegovo je osnivanje označilo početak organizirane antifašističke borbe na ovim prostorima.

Odred je imao 77 boraca, uglavnom su izvodili diverzije, a završetak Drugoga svjetskog rata doživjelo je njih 38. Prvi sisački partizanski odred za sobom je u borbu protiv fašističkih i nacističkih okupatora u Hrvatskoj te na prostoru tadašnje Jugoslavije povukao više od 500 000 hrvatskih građana/ki.

Vrlo je važno naglasiti kako se velik broj žena uključivalo u rad Narodnooslobodilačke vojske (NOV).

U NOV-u je sudjelovalo preko 100.000 žena. Oko 600.000 ih je odvedeno u logore, dok ih je oko 25.000 poginulo, a oko 400.000 ranjeno. Odlikovanje Partizanskom spomenicom dobile su 33.344. žene, a Ordenom heroja odlikovana je 91 žena (od toga samo 17 živućih). Oko 2.000 žena postale su oficirke (časnice).