U fokusu

Novi način

Turci i Turkinje prosvjeduju mirnim stajanjem na trgu

Turci i Turkinje prosvjeduju mirnim stajanjem na trgu

Prvi je to učinio umjetnik Erdem Gunduz – satima je bio na trgu Taksim i gledao u Ataturkov portret. Policija mu je najprije pretražila torbu i džepove, a onda ga potjerala, kao i one koji su mu se priključili. Deseci prosvjednika/ca su uhićeni. Premijer Recep Tayyip Erdogan u parlamentu je branio svoje odluke i postupke snaga sigurnosti.

“Naša demokracija je nanovo izložena testu i izašla je kao pobjednica. Narod i vlada spriječili su zavjeru izdajica i njihovih pomagača u inozemstvu”, kazao je Erdogan a zastupnici njegove Stranke pravde i razvoja (AKP) popratili su ga pljeskom. Više od sat vremena Erdogan je osuđivao međunarodne medije i “pljačkaše i anarhiste” koji su zauzeli ulicu.

Policija je privela više desetaka osoba u krugovima krajnje ljevice, osumnjičenih za povezanost s prosvjednicima/cama. U Istanbulu približno 90 pripadnika/ica Socijalističke stranke potlačenih, male formacije aktivne u prosvjedima, uhićeno je, prema odvjetničkoj komori Istanbula. Turski mediji izvijestili su o privođenju 30 osoba u Ankari, 13 u Eskisehiru te policijska privođenja u još 18 pokrajina.