U fokusu

Okupilo se oko 100 000 prosvjednika i prosvjednica

Prosvjed protiv nogometnog prvenstva

Prosvjed protiv nogometnog prvenstva

Oko 100 000 prosvjednika i prosvjednica okupilo se na ulicama većih brazilskih gradova kako bi iskazali nezadovoljstvo podizanjem cijena javnog prijevoza i općenitih troškova za organizaciju svjetskog nogometnog prvenstva sljedeće godine. 

Najveći broj prosvjednika i prosvjednica okupio se u Sao Paolu, čak 30 000 dok ih se u Riu de Janeiru okupilo 6 000. Prosvjednici su se sukobili s policijom koju su gađali molotovljevim koktelima i kokosovim orasima, a ona im je odgovarala suzavcem i gumenim mecima, prevrnuti su i zapaljeni automobili i razbijani izlozi trgovina. 

U glavnom gradu Braziliji prosvjednici i prosvjednice blokirali su glavnu aveniju  gdje se nalaze sjedišta ministarstava i druge vladine zgrade. Oko dvjesto prosvjednika popelo se na krov zgrade parlamenta, javlja agencija France Presse. Prema policiji, bilo ih je oko 2 500, no organizatori tvrde kako ih je bilo i dvostruko više. 

Prosvjednici i prosvjednice se bune protiv visokih troškova za organizaciju svjetskog nogometnog prvenstva iduće godine (15 milijardi dolara) u ionako teškoj financijskoj situaciji gdje istovremeno puno manje sredstava odlazi na zdravstvo, obrazovanje, stanovanje.