Vijesti

05.06.2013. 13:07:46 - M.K. (H-alter)

'i mi smo s istim ciljem prosvjedovali/e u Varšavskoj'

Hrvatska solidarnost uz turske građane i građanke

(Foto: M.K.)

Ispred turske ambasade u Zagrebu danas je održana akcija solidarnosti u organizaciji tridesetak hrvatskih organizacija civilnog društva s raznih područja koje su još jučer uputile pismo solidarnosti turskim građanima i građankama koje sudjeluju u tamošnjim burnim prosvjedima prenosi H-alter.

Namjera današnje akcije bila je, između ostalog, uručiti pismo u kojem se poziva na prestanak nasilja prema prosvjednicima i prosvjednicama predstavnicima i predstavnicama turske ambasade, ali kako u ambasadi nisu primili predstavnike udruga, pismo će im biti poslano poštom.

"Smatramo kako je svojim postupcima Erdoğanova vlada objavila otvoreni rat svojim građanima i da je još jednom dovela u pitanje legalnost i legitimnost svoje vladavine. Stoga, poručujemo građanima i građankama Turske da ih, kao i aktivisti i aktivistkinje diljem svijeta, podupiremo u njihovoj borbi za demokraciju te mogućnost da se glasno zalažu za javni interes", piše u pismu hrvatskih udruga.

"Ono što je počelo kao borba za javni prostor preraslo je u nešto mnogo veće, u pitanje nedostatka demokracije u Turskoj i teških kršenja ljudskih prava. U posljednjih nekoliko dana prosvjedima se priključio veliki broj ljudi u šezdesetak gradova", podsjetila je Sara Lalić iz Centra za mirovne studije.

Među prosvjednicima i prosvjednicama na ulicama nalazi se i glumac Halit Ergenç, popularni Sulejman, napomenula je njegova hrvatska kolegica Urša Raukar.

"Prosvjedi u Turskoj odvijaju se s istim ciljem koji smo mi imali prosvjedujući u Varšavskoj ulici, da se građani i građanke izbore za javno dobro. Ovim putem šaljem svu svoju solidarnost i apeliram preko turske ambasade da se prestane s represijom i da se turske vlasti vrate demokratskom dijalogu", pozvala je Raukar.

Tagovi: hrvatska, policijska brutalnost, prosvjedi, represivna vlast, solidarnost, turska, turska ambasada, zagreb

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM