U fokusu

Nove/stare županice, gradonačelnice i načelnice

Završen drugi krug izbora

Završen drugi krug izbora

U nedjelju je završio i drugi krug lokalnih izbora na kojima su se birali/e župani/ce, gradonačelnici/e i načelnici/e.

U odnosu na 2009. godinu u Hrvatskoj je i dalje samo jedna županica – Marina Lovrić Merzel (SDP) u Sisačko-moslavačkoj županiji. Dva grada središta županija dobila su gradonačelnice i to Sisak u kojem je pobijedila Kristina Ikić Baniček (SDP) i Koprivnica u kojoj je gradonačelnicom postala Vesna Želježnjak (SDP). Svoj mandat u drugom krugu potvrdile su i Josipa Rimac (HDZ) u Kninu te Tonka Ivčević (SDP) u Komži. Gradonačelnicu su dobile i Varaždinske Toplice, pobijedila je Goranka Štefančić (HNS), grad Rab u kojem je pobijedila Rosanda Krstinić-Gušćić (SDP) i grad Kraljevica pobjedom Nade Turina Đurić (HNS). Gradonačelnicom Gračaca postala je Nataša Turbić (HDZ). Gradonačelnica je izabrana i u Supetru na Braču – Ivana Marković (SDP). Time je ukupno 10 žena izabrano za gradonačelnice što je porast u odnosu na šest gradonačelnica iz 2009. godine.

Uz već izabranih 14 načelnica iz prvog kruga, u drugom krugu izabrano je još njih devet. 2009 godine izabrana je ukupno 21 načelnica.

Ljubica Ambrušec (nezavisna) postala je načelnica Gradeca u Zagrebačkoj županiji.

Jedina načelnica u Krapinsko-zagorskoj županiji biti će nezavisna Danijela Pongrac u Kraljevcu na Sutli.

U Primorsko-goranskoj županiji uz već navedene Mirela Marunić (HNS) pobijedila je u Kostreni, Mirela Ahmetović (SDP) u Omišlju te Sanja Udović (SDP) u Viškovu.

U Brodsko-posavskoj županiji u Slavonskom Šamcu pobijedila je Vera Bošnjak (HNS).

Irena Mikić Brezina (HDSSB) pobijedila je u Trnavi u Osječko-baranjskoj županiji.

U Istarskoj županiji načelnicom je postala Maja Cvek (SDP) u Ližnjanu te Glorija Paliska Bolterstein (IDS) u Raši.

Podaci se nadopunjuju!