U fokusu

'Potpuna ravnopravnost'

‘Očekujemo da gradonačelnik bude na čelu Split Pridea’

‘Očekujemo da gradonačelnik bude na čelu Split Pridea’

Ovogodišnji Split Pride održat će se 6. lipnja kretanjem povorke LGBT osoba i građana/ki koji ih podupiru od Đardina kroz ulice Kralja Tomislava i Marmontovu do Rive gdje će biti prigodni program, izvijestili su danas organizatori/ice, ali i upozorili kako od gradskih vlasti još nisu dobili pisanu potvrdu za korištenje javnih prostora.

“Još uvijek nismo od gradskih vlasti dobili pisanu potvrdu korištenja javnih prostora za ovogodišnji Split Pride te od nove gradske vlasti očekujemo da se to promijeni”, izjavio je na konferenciji za novinare Ljubomir Mateljan, koordinator udruge Rišpet koja s udrugama Kontra i Iskorak organizira Split Pride.

Istaknuo je kako organizatori od novih splitskih vlasti očekuju potpunu suradnju te očekuju njihovu potporu konkretnim akcijama na promicanju i zaštiti prava LGBT osoba.

“I ono što očekujemo od budućeg gradonačelnika, a neki su to već obećali, je da bude onaj koji će na čelu kolone predvoditi Pride, jer je to građanska dužnost. To bi bio dobar ukus gradonačelnika”, poručio je Mateljan.

Koordinatorica udruge Rišpet Ljubica Lipanović od novih gradskih vlasti očekuje da ukloni grafite koji pozivaju na mržnju i nasilje te podupre otvaranje društvenog i kulturnog LGBT centra.

Na novinarski upit izlažu li se riziku da danas, na dan izborne šutnje, spominjanjem ‘nove gradske vlasti’ u Splitu krše šutnju, koordinatorica lezbijske udruge Kontra Sanja Juras odgovorila je niječno.

“Mi imamo jednake zahtjeve prema gradskoj vlasti bez obzira iz koje stranke ona bila. Imamo očekivanja od lokalnih institucija i to nema apsolutno nikakve veze tko će biti na vlasti”, poručila je.

Naglasila je da će se ovogodišnji Split Pride održati pod sloganom Potpuna ravnopravnost, s ciljem promicanja ravnopravnosti i jednake zaštite obitelji LGBT osoba kakvu uživaju i heteroseksualni parovi odnosno hetereoseksualne obitelji.

Juras je izvijestila kako organizatori još uvijek nisu dobili odgovor na njihov upit za sastanak s ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem, kao niti od ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić na dopis za sudjelovanje na Ilga Europe konferenciji koja bi se trebala održati u listopadu u Zagrebu.

Riječ je o europskom ogranku međunarodne mreže organizacija za zaštitu ljudskih prava LGBT osoba.