U fokusu

najavili generalni štrajk

Radnički prosvjed u Sarajevu: ‘Nećemo biti robovi!’

Radnički prosvjed u Sarajevu: ‘Nećemo biti robovi!’

Dnevni Avaz

Više od 5.000 radnika i radnica prosvjeduje u Sarajevu kako bi upozorili na zabrinjavajući položaj radnika i radnica, ali i zahtijevali učinkovitiju borbu protiv korupcije i kriminala, prenosi Dnevi Avaz.

Prosvjed je organizirao Savez samostalnih sindikata BiH, a nazvan je ‘Nećemo biti robovi’.

Prosvjedna akcija je započela u 11 sati, a nezadovoljni radnici i radnice obišli su sva sjedišta svih nivoa vlasti, od zgrade zajedničkih institucija BiH, Predsjedništva BiH, do Parlamenta i Vlade FBiH, ali i sjedišta OHR-a u Sarajevu.

Prosvjednici i prosvjednice nose i transparente na kojima piše Neka narod zna da BiH nije država za čovjeka, već za lopova, Sram vas bilo, je li ovo život za čovjeka.

Predsjednik SSSBiH Ismet Bajramović istakao je da ukoliko ovi prosvjedi ne donesu nikakav boljitak radnicima i radnicama, sindikat će organizirati generalni štrajk.

“Ljudima je preko glave svih dosadašnjih nadmetanja i podmetanja. Najprofitabilniji posao u našoj državi je postala politika. Dosta je više toga. Najprofitabilniji posao mora biti proizvodnja”, poručio je Bajramović.

Radnici i radnice ovim skupom žele zatražiti i donošenje novog zakona o radu, plaćama, obrazovanju, kao i upozoriti na brojne druge probleme, ali i potaknuti i upozoriti političare i političarke da rade svoj posao.