U fokusu

bogati program

Što nas ove godine očekuje na Animafestu?

Što nas ove godine očekuje na Animafestu?

Dolores Marčetić

U utorak u kinu Europa održana je press konferencija povodom skorašnjeg otvaranja 23. svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb, koji će se održati od 4. do 9. lipnja. Na konferenciji su govorili umjetnički direktor Daniel Šuljić, producentica festivala Olinka Vištica i Vjera Matković, asistentica koordinatorice programa za djecu i mlade Mia Gvozdić Michl i Leila Topić, kustosica Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, te predstavili uistinu bogat, zanimljiv i intrigantan program.

U konkurenciji za glavnu nagradu festivala, Grand Prix nalazi se devet dugometražnih filmova od kojih vrijedi izdvojiti jedan od najpopularnijih naslova Autobiografija lažljivca: Neistinita priča o montipajtonovcu Grahamu Chapmanu. Djeca – Vukovi, francusko- belgijska animirana čarolija, Ernest i Celestina – omiljena priča festivalskog žirija, španjolski film Bore koji je snimljen prema nagrađivanom stripu Paca Roce. Italija predstavlja adaptaciju Collodijeve priče Pinocchio, francuski autor Jean François Languioneij film Slika. Imat ćete priliku pogledati i francusko-belgijski film i autobiografska priča južno korejskog animatora Junga Usvajanje odobreno, te hvaljena i nagrađivana priča debitantskog autora Chrisa Sullivana Duhovi Prošlosti.

Presjek suvremenih i klasika norveških filmova prikazat će najbolje od norveške kratkometražne produkcije od 1913. godine do danas, dok u dugometražnom programu možemo pogledati tri filma, koji prezentiraju ključne momente norveške animacije.

“90-tih godina, dok je zbog ratne situacije u Hrvatskoj sve stagniralo, pa tako i animacija, za Norvešku animaciju to je bilo vrijeme kada se profesionalizirala. U suradnji sa National Film Board of Canada postiže veliki uspjeh, te ove godine slavi 100 godina”, rekla je Olinka Vištica, te nadodala kako vrijedi istaknuti remek djelo Iva Caprina iz 1975 godine, Velika Nagrada Pinchcliffea, koje je pogledalo oko pet milijuna Norvežana i Norvežanki, a sada će biti dostupan i hrvatskoj publici.

Program za djecu i mlade namijenjen je za dob od 3 godine pa nadalje, te ove godine osim dvanaest animiranih dugometražnih filmova, nudi i dvije radionice, piksilacije i stop animacije te izradu optičkih igračaka.

Animafest Pro je programski segment koji je našim profesionalcima i profesionalkama u području filma i animacija vrlo dobro poznat jer se već par godina organizira u suradnji s MEDIA deskom Hrvatske. Cilj programa je kroz predavanja i stjecanje novih znanja i vještina pružiti pomoć pri produkciji i distribuciji filma te poticati suradnju, kako na lokalnoj i regionalnoj razini, tako i na internacionalnoj.

“U nizu predavanja i radionica istaknula bih transmediju i animaciju koji na teorijski i praktičan način propituju kreativnu primjenu koje su se dogodile u nekoliko godina u kinematografiji. Animafest će u potpunosti biti u digitalnom formatu, tako da možemo reći da je sudbina filmskih vrpci neizvjesna”, objasnila je Olinka Vištica.

Svrha predavanje o transmediji je nastojanje da se istakne upotreba animacije u takvim projektima, te uloga videoigre koja kao i animacija može biti umjetničko djelo.

Tematski dio programa pod nazivom Was ist Europa? nastao je povodom ulaska Republike Hrvatske u Europsku Uniju. Radi se o filmovima koji prikazuju društveno-politički život Europe 20. stoljeća, pa sve do danas. ‘

‘Prilikom konkuriranja, iskristalizirale su se dvije teme: nacizam, koji je još uvijek duboko ukorijenjen, a kako to izgleda kroz animaciju možete pogledati u filmu Tišina ili Putovnica, te ekonomska migracija”, rekao je Daniel Šuljić.

Među popratnim događanjima vrijedi svakako izdvojiti Animation goes MSU. Na natječaj za medijsku fasadu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu bilo je prijavljeno 52 rada iz 16 zemalja, a zanimljive projekcija domaćih i međunarodnih radova možete pogledati od 29. svibnja pa do kraja Animafesta. S obzirom na to da su projekcije na vanjskom prostoru, vožnja autobusom, ispijanje kave ili slučajna šetnja u blizini muzeja, imat će sasvim drugačiji doživljaj. Od 5. do 9.06 MSU ugošćuje Ivana Marušića Klifa koji će u svom projektu Volim crtiće “odglumiti” pokrete tipične za rane animirane likove.

Umjetnički doživljaj Animafesta biti će bogatiji izložbama Moj život (Galerija Ulupuh) i Level up (Galerija Forum). Kreativnost koju nudi likovni i interaktivni dio Animafesta, biti će sjajno društvo filmskom koji će biti prikazivan u zagrebačkim kinima Europa i Cineplexx Centar Kaptol, nezaobilaznim stanicama svih ljubitelja animacija u sljedećih nekoliko dana.