U fokusu

ljubav je ljubav, obitelj je obitelj

Zagrebom se marširalo za bračnu jednakost

Zagrebom se marširalo za bračnu jednakost

Više od 500 aktivista i aktivistkinja marširali su danas zagrebačkim ulicama kako se usprotivili zahtjevima inicijative U ime obitelji.

Marš za bračnu jednakost, u organizaciji lezbijske grupe Kontra i Centra za prava seksualnih i rodnih manjina Iskorak, okupio je građane i građanke u 16 sati na Zrinjevcu, odakle su krenuli Praškom ulicom prema Markovom trgu.

“Danas udruge Kontra i Iskorak organiziraju Marš za bračnu jednakost kako bi tom simboličnom akcijom ukazale na kršenja ljudskih prava lezbijki, gayeva i biseksualnih osoba, odnosno osoba koje žive u istospolnim zajednicama”, kazala je koordinatorica Kontre Sanja Juras na početku okupljanja.

Zavijeni/e u dugine boje i ‘naoružani transparentima na kojima je pisalo Za bračnu jednakost, Različite obitelji – ista prava, Moj partner je moja obitelj, Ljubav je ljubav i I Isus je imao dva oca zatražili su svoja prava ispred zgare Vlade i Sabora.

“Od Vlade tražimo da pokrene konkretne korake vezano za zakonsku zaštitu prava na obitelj istospolnih parova vezano uz omogućavanje prava na brak i izvanbračnu zajednicu”, naglasila je Juras.

Također je dodala kako je brak zakonska institucija koja pruža određeni opseg prava i obveza, a koja istospolni parovi, budući da im to Obiteljski zakon ne omogućuje, ne mogu ostvarivati.

“Naše obitelji nisu manje vrijedne”, zaključila je.