U fokusu

članica femena provocirala islamiste

Uhićena feministkinja Amina Tyler u Tunisu

Uhićena feministkinja Amina Tyler u Tunisu

Tuniska feministkinja Amina Tyler, koja je prije nekoliko mjeseci potresla ovu muslimansku zemlju toples fotografijama objavljenim na internetu, uhićena je u nedjelju u svetom gradu Keruanu.

Amina je navodno planirala novu, provokativnu akciju u Keruanu, koji je nakon Meke, Medine i Jerusalemu, četvrti po značaju za muslimane. U gradu je već vladala napetost jer su policija i vojska pokušavali spriječiti održavanje konferencije islamističke skupine Ansar al-Sharia, a ona je htjela napisati ‘Femen’ na na zidu u blizini glavne džamije.

Međutim, bijesna rulja se okomila na nju te joj počela prijetiti.

“Ona nas omalovažava. Zaštititi ćemo naš grad, prljava djevojka kao što je ona ne bi smjela ni dolaziti u naš grad”, vikao je na nju jedan od lokalnih stanovnika.

Podsjetimo, 19-godišnja Amina sebe opisuje kao članicu ukrajinske feminističke organizacije Femen, koja danas okuplja oko 15.000 mladih žena diljem svijeta.

Ona se našla u fokusu svjetske javnosti nakon što je prije nekoliko mjeseci objavila na Facebooku svoje fotografije u toplesu, čime je izazvala bijes muslimana u Tunicu.

Nakon oštrih reakcija javnosti, Amina je uspjela pobjeći van iz zemlje, no ipak se sada vratila u Tunis kako bi još jednom isprovocirala konzervativnu sredinu. Međutim, ovaj put je studentica novinarstva uhićena te će vrlo vjerojatno biti optužena zbog svog ponašanja.