U fokusu

puni uređaje brzinom svjetlosti

Izum mlade znanstvenice koji će promijeniti svijet

Izum mlade znanstvenice koji će promijeniti svijet

Čekanje da se mobitel napuni, koje je trajalo nekoliko sati, uskoro bi moglo postati stvar prošlosti. I to zahvaljujući izumu jedne srednjoškolske. Naime, 18-godišnja Eskha Kare iz Kalifornije u petak je osvojila nagradu u iznosu od 50.000 dolara na internacionalnom znanstvenom skupu za izum uređaja koji se može stopostotno napuniti energijom za dvadeset do trideset sekundi.

Uređaj kojeg je ona konstruirala može pohraniti mnogo energije na mali prostor te puni uređaja poput mobitela rekordnom brzinom.

Štoviše, može trajati 10.000 ciklusa punjenja i trošenja, za usporedbu sa 1.000 ciklusa konvencionalnih punjivih baterija.

“Moja baterija u mobitelu je stalno prazna”, rekla je za NBC kada su je upitali što ju je inspiriralo da radi na tehnologiji za čuvanje energije.

Super-kapacitivni su joj dozvolili da se fokusira na svoje interese u nanokemiji – ‘realan posao vezan uz nanokemiju koji može donijeti vidljiva poboljšanja u toliko različitih polja’.

Za sada, koristila je super-kapacitivni za napajanje svjetleću diodu, ili LED. Budućnost izuma je još i svjetlija. Vidi ga kao dio mobitela i drugih prijenosnih električnih uređaja koji se koriste u današnjem svijetu, oslobađajući ljude i njihove gadgete od zavisnosti o zidnom električnom napajanju, na duže vrijeme.

“Fleksibilan je i može se koristiti u savitljivim monitorima, ali i odjeći i tkaninama. Može se aplicirati na toliko toga i posjeduje nemjerljivo mnogo prednosti pred drugim baterijama u tom smislu,” dodala je Khare.

Kharein izum je osvojio nagradu Fondacije za mlade znanstvenik na Intelovom internacionalnom znanstvenom skupu, koji se je ovaj tjedan održao u Phoenixu u Arizoni. Za više informacija o tom događaju i ostalim dobitnicima nagrade, pročitajte i njihova ranija izvješća.

Prevela i prilagodila Marinella Matejčić