U fokusu

POLITIČKA MANIPULACIJA

‘Iza inicijative ‘U ime obitelji’ stoji stranka HRAST’

‘Iza inicijative ‘U ime obitelji’ stoji stranka HRAST’

Organizacije civilnoga društva udružene u Platformu 112 procijenile su kako je incijativa U ime obitelji stranačka inicijativa političke stranke Hrast, a ne građanska inicijativa, i da je riječ o ‘velikoj političkoj manipulaciji’.

No, i takve inicijative imaju pravo prikupljati potpise u nenasilnoj atmosferi te stoga Platforma 112 oštro osuđuje svaki fizički napad na sudionice i sudionike inicijative U ime obitelji, stoji u današnjem priopćenju Platforme 112.

Građanska inicijativa U ime obitelji, koja od nedjelje prikuplja potpise za referendum da se u Ustav RH unese odredba kako je brak životna zajednica žene i muškarca, policiji je prijavila da su njihovi volonteri na više lokacija u Hrvatskoj, među kojima i u Zagrebu, bili izloženi napadima, vrijeđanjima i trganjima plakata,

Osuđujući te napade, Platforma 112 u priopćenju, međutim, ocjenjuje da inicijativa U ime obitelji nije građanska nego stranačka inicijativa stranke Hrast.

Navodi da stranka Hrast koristi demokratski izborene načine sudjelovanja građana u političkom odlučivanju putem referenduma kako bi promovirala politike suprotne zaštiti ljudskih prava.

Platforma 112 ističe da ih zabrinjava što se inicijativa U ime obitelji događa u vrijeme predizborne kampanje za lokalne izbore te žale što se ‘jedan građanski demokratski instrument (prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma) stavlja u službu političke ideologije koja koristi građanski mehanizam suodlučivanja za vlastitu promociju’.

Iz Platforme 112 tvrde da građanska inicijativa U ime obitelji ‘prima novac na žiro račun ad hoc osnovane udruge ‘Građani odlučuju’ (udruga je osnovana 3. travnja 2013.)’, čiji je dopredsjednik Krešimir Miletić, nositelj liste HRAST-a za grad Zagreb, a na izbornoj listi je i predsjednik udruge Goran Rubić.

Za prikupljenje potpisa inicijative za referendum o tome da se u Ustav RH unese kako je brak životna zajednica žene i muškarca, Platforma 112 kaže da je usmjereno na širenje homofobije i narušavanje Ustavom zajamčenih ljudskih prava.

Zato pozivaju građane i građanke da ‘prepoznaju razinu manipulacije’ te ističu da bi ‘sve osobe, koje žele živjeti u demokratskoj državi, trebale odbiti dati svoju građansku podršku navedenoj inicijativi’.