Vijesti

16.04.2009. 10:15:30 (Večernji list)

Afganistanke prosvjedovale protiv zakona koji legalizira silovanje u braku

(Foto: Reuters)

Oko tisuću Afganistanaca u srijedu pokušalo je prekinuti demonstracije koje su u Kabulu organizirale aktivističke grupe za ženska prava, no sukobe je spriječila policija. Muškarci koji su pokušali prekinuti protest bacali su kamenje i šljunak na žene, uzvikujući "Smrt robovima kršćana!".

Oko tristo Afganistanki, većinom mlađe dobi, okupilo se kako bi protestiralo protiv novoga obiteljskog zakona za koji tvrde da ozakonjuje silovanje u braku. U novom obiteljskom zakonu precizirano je da suprug ima pravo svaka četiri dana zahtijevati seksualni odnos, osim ako supruga nije bolesna ili bi joj odnos naškodio. Također, supruga mora dobiti muževo dopuštenje ako želi napustiti kuću.


Iako se taj dio obiteljskog zakona odnosi samo na šijite koji u Afganistanu čine između 10 i 20 posto populacije, smatra se da on označava povratak vladavine nalik talibanskoj. Među muškarcima koji su pokušali prekinuti prosvjed u srijedu bilo je i šijitskih žena koje podržavaju ovakav zakon, te smatraju da su ženski prosvjedi "uplitanje stranaca koji su neprijatelji Afganistana".

Nakon brojnih reakcija međunarodne zajednice, ured afganistanskog predsjednika Karzaija priopćio je da šijitski obiteljski zakon ide na reviziju ministarstva pravosuđa te da neće biti prihvaćen u ovom obliku.

Više: Afganistanski predsjednik potpisao zakon koji je za žene 'gori od talibanskog'

Tagovi: svijet, ženska prava

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM