U fokusu

Akcija nezavisne liste Drugo lice Splita

Trg Franje Tuđmana postao Trg žrtava fašizma

Trg Franje Tuđmana postao Trg žrtava fašizma

Nakon što je novoosnovana stranka ZA GRAD u Zagrebu organizirala akcije čišćenja napuštenih gradskih prostora te društveni dućan, nezavisna lista Drugo lice Splita danas je provela akciju preimenovanja ulica kojom su željeli poručiti da ‘zatiranje antifašizma nije dobar zalog za budući razvoj’.

“Kako bi otrgli od zaborava i prekinuli s osjećajem sramote zbog antifašističke povijesti grada Splita, članovi nezavisne liste Drugo lice Splita danas su izveli performans pod nazivom Vratimo imena ulica i trgova. Njime su željeli poručiti javnosti da sustavno zatiranje antifašizma, koji je itekako obilježio grad, nikako nije dobar zalog za budući razvoj”, napisali su u svom priopćenju.

U sklopu akcije na Trgu Franje Tuđmana izvješena je ploča s natpisom Trg žrtava fašizma, na Gatu Svetog Nikole postavljena je ploča s natpisom Obala 26. listopada, dok je na Biskupovoj palači zalijepljena ploča s natpisom Ulica Prvog Splitskog odreda.

“Split bez sjećanja na antifašističku borbu je grad posvađan sa samim sobom.Grad bez sjećanja gubi sve izglede da kreira vlastitu budućnost”, upozorio je Dragan Markovina, nositelj liste Drugo lice Splita.