Vijesti

16.04.2009. 10:11:43 (Jutarnji list)

Korupcija, to sam ja

Trećina građana ne bi prijavila korupciju

Građane Hrvatske više zabrinjava ekonomska nestabilnost (50 posto), gubitak posla (36 posto) i smanjenje životnog standarda (33 posto) od porasta kriminala i korupcije, što zabrinjava 23 posto građana, pokazuje najnovije istraživanje GfK, provedeno u ožujku na uzorku od 1000 građana.

Svaki drugi građanin u anketi je naveo da bi prijavio slučaj korupcije, no trećina građana navodi da ipak ne bi prijavila takav slučaj i da je u situaciji da nešto zna.

Zanimljivo je da svaki četvrti građanin grada Zagreba nije siguran bi li prijavio ili ne slučaj korupcije. Najveća spremnost za prijavljivanje postoji u Slavoniji (59 posto), a najmanja u Lici, Kordunu i Banovini (38 posto).

Znatno češće muškarci izjavljuju da bi prijavili slučaj korupcije u odnosu na žene (57 posto vs 44 posto), a manju spremnost na prijavljivanje korupcije izražavaju građani stariji od 60 godina.

Zanimljivo je i to da su rukovoditelji, poslovođe i stručnjaci znatno spremniji na prijavu slučaja korupcije nego poduzetnici (63 posto prema 41 posto). Zaposlene osobe nešto nižeg statusnog zanimanja (službenici, radnici, poljoprivrednici) manje su spremne na takav čin u odnosu na rukovoditelje, poslovođe i stručnjake, ali više nego sami poduzetnici (50-53 posto).

U GfK navode kako je vjerojatno moguće da strah od osobe, tvrtke i zakonodavnih tijela može biti jedan od uzroka neprijavljivanja slučaja korupcije - čak je 57 posto onih koji navode da ne bi prijavili slučaj korupcije i da znaju nešto o tome te da bi ih bilo strah, odnosno jako strah (30 posto), i to sve u okruženju gdje čak 63 posto građana izražava slaganje da će porasti korupcija odnosno davanje mita u idućih godinu dana. (H)

Tagovi: istraživanje javnog mijenja, korupcija

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM