U fokusu

Lokalni izbori 2013

Još uvijek nedovoljno žena na kandidacijskim listama

Još uvijek nedovoljno žena na kandidacijskim listama

Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH izradio je analizu udjela zastupljenosti kandidatkinja na  kandidacijskim listama za  izbor članova/članica županijskih skupština i  Gradsku skupštinu Grada Zagreba temeljem praćenja provedbe Zakona o ravnopravnosti spolova koji propisuje obvezu uvrštavanja najmanje 40% podzastupljenog spola na izborne liste za sve vrste izbora. Isto propisuje i Zakon o lokalnim izborima u članku koji regulira proces kandidiranja na način da propisuje obvezu poštivanja ravnopravnosti spolova sukladno posebnom zakonu.

Rezultati analize pokazuju da propisani zakonski prag nije dostignut s obzirom da je na kandidacijskim listama za  županijske skupštine uključujući Gradsku skupštinu Grada Zagreba  ukupno  2747  kandidatkinja, odnosno 32,13 posto.   U odnosu na  lokalne izbore 2009. godine kada su bile kandidirane 1924 žene odnosno 28,3 posto, radi se o porastu udjela kandidatkinja od  približno 4 posto. Dodatno, analiza svih 195 kandidacijskih lista za županijske skupštine i Gradsku skupštinu Grada Zagreba pokazuje da je svega 55 kandidacijskih lista, odnosno 28,2 posto ispoštovalo odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova i istaknulo  40 posto ili više kandidatkinja.

 Najviše se kandidatkinja, kao i na proteklim izborima, nalazi na izbornim listama u  Istarskoj županiji (45,7 posto), Gradu Zagrebu (37,7 posto), Primorsko-goranskoj županiji (37,6 posto) i Međimurskoj županiji (36,3 posto). Na kandidacijskim listama šest županija udio žena kreće se u rasponu od 30,1 posto  do 34,3 posto, dok je u čak 12 županija udio kandidatkinja ispod 30 posto.

Situacija je daleko poraznija na razini istaknutih kandidatura za župane/ice gdje je od  ukupno 100 kandidatura svega 9 žena (ili devet posto).

Udio kandidatkinja za županijske skupštine i Gradsku skupštinu Grada Zagreba blago je iznad prosjeka ukupnog broja kandidatkinja na ovim izborima koji obuhvaća i kandidature za općinska i gradska vijeća te župane, gradonačelnike i načelnike i njihove zamjene. Prema podacima Državnog izbornog  povjerenstva  ukupno je 28, 42 posto kandidatkinja. Nositeljica  lista ima svega 371 od ukupno 3205 nositelja, odnosno 11,6 posto.

Temeljem obveza u provedbi Nacionalne politike za ravnopravnosti spolova 2011.-2015. Državno izborno povjerenstvo,  jedinica lokalne i područne samouprave i Državni zavod za statistiku dužni su  evidentirati i objavljivati statističke podatke o udjelu kandidatkinja u ukupnom broju kandidata na izbornim listama i po predlagateljima, a što je još jedan od preduvjeta mogućnosti mjerenja i evaluacije napretka izbornog procesa u području uravnoteženije zastupljenosti muškaraca i žena u političkom odlučivanju.

Za konačnu procjenu kretanja udjela političke participacije žena na ovim izborima potrebno je uz potpunu statističku obradu kandidatura s obzirom na spol  za općinska i gradska vijeća kao i za gradonačelnike, načelnike i njihove zamjene sačekati i rezultate svibanjskih izbora.

Za sada kao pozitivan trend možemo izdvojiti porast, iako vrlo mali, udjela žena na kandidacijskim listama za županijske skupštine i Gradsku skupštinu Grada Zagreba, uvrštavanje kandidatkinja u većem postotku od zakonski propisanih 40 posto na pojedine kandidacijske liste kao i sve učestalije primjere javnog predstavljanja pojedinih kandidacijskih lista pri čemu se udio žena navodi kao jedan od indikatora  njene demokratičnosti i spremnosti na poštivanje načela ravnopravnosti spolova.