Vijesti

03.05.2013. 09:15:25 (Novi list)

Izvje规e udruge "Reporteri bez granica" za 2012 - 2013

U Finskoj najvi筫 medijske slobode

Hrvatska je u izvje规u udruge "Reporteri bez granica" za 2012-2013. po medijskim slobodama na 64. mjestu, 箃o je za 鑕tiri mjesta bolje u odnosu na lanjsku ljestvicu

Hrvatska je u izvje规u udruge Reporteri bez granica - Indeks medijskih sloboda u svijetu 2012-2013., na 64. mjestu, 箃o je za 鑕tiri mjesta bolje u odnosu na lanjsku ljestvicu, no Hrvatsku se upozorava da se bez obzira na napredak u zakonodavstvu mora rije筰ti 箃etnih navika iz pro筶osti.

Izvje规e je objavljeno uo鑙 Svjetskog dana slobode medija koji se obilje綼va 3. svibnja.

"Slika za Hrvatsku koja se nalazi na 64. mjestu, a u srpnju ulazi u EU, i Srbiju, na 63. mjestu, je 筧rolika. Zakonodavne reforme su donijele napredak, ali se ne smije zaboraviti da jo uvijek ima brojnih zapreka za prevladati, a stare navike koje su 箃etne po nezavisno novinarstvo su i dalje prisutne", ka緀 se u izvje规u Reportera bez granica (RSF).

Od Hrvatskoj bli緄h zemalja, Austrija je na 12. mjestu, Slovenija na 35., Ma餫rska na 56., Italija na 57., Srbija na 63., BiH na 68., Crna Gora na 113., a Makedonija na 116.

Od zemalja biv筫 Jugoslavije, uz Hrvatsku, koja je napravila pomak od 鑕tiri mjesta, a Slovenija je bolja za jedno mjesto, Srbija je jedina koja je znakovitije napredovala i to za 17 mjesta.

U ostalim zemljama stanje medijskih sloboda se pogor筧lo.

U dijelu izvje规a za Europu i biv筰 SSSR, upozorava se na katastrofalno stanje medija u zemljama izvan EU-a.

"Izvan Europske unije sloboda informiranja je u stanju kolapsa", navodi se i ocjenjuje da je "Balkan ostao ukorijenjen u represivnoj praksi iz pro筶osti".

Unutar granica Europske unije izvje规e izdvaja stanje u Ma餫rskoj koja je pala za 16 mjesta te u Gr鑛oj, koja je pala za 14 mjesta i svrstana je na 84. mjesto.

Prva tri mjesta u izvje规u o indeksu medijskih sloboda zauzele su kao i lani Finska, Nizozemska, i Norve筴a, a na za鑕lju su Kina, Iran, Somalija, Sirija, Turkmenistan, Sjeverna Koreja i Eritreja.

SAD se u najnovijem izvje规u nalazi na 32. mjestu dok je pro筶e godine bio na 47. mjestu, zabilje緄v筰 pad za 鑑k 27 mjesta, "zahvaljuju鎖" prvenstveno uhi鎒njima novinara i novinarki koji su pratili pokret Occupy Wall Street.

Rusija je 148. zemlja svijeta po slobodi medija i pala je 筫st mjesta jer se povratkom Vladimira Putina na mjesto predsjednika na val prosvjeda bez presedana odgovorilo pove鎍nom represijom. Rusija tako餰r propu箃a kazniti po鑙nitelje napada na novinare/ke i ubojice novinara/ki, navodi se u izvje规u.

Od velikih sila dramati鑑n pad do緄vio je Japan, svrstan na 53. mjestu (-31) zbog cenzure u izvje箃avanju o nuklearnoj industriji.

Reporteri bez granica su me饀narodna nevladina organizacija sa sjedi箃em u Parizu koja se zala緀 za slobodu medija i slobodu informacija. Organizacija je osnovana 1985. i svake godine objavljuje Indeks medijskih sloboda u svijetu. Izvje规e se temelji djelomi鑞o na upitniku partnerskim organizacijama, 18 nevladinih udruga za slobodu izra綼vanja na svih pet kontinenata, mre緄 od 150 dopisnika i dopisnica, novinara i novinarki, stru鑞jaka i stru鑞jakinja, pravnika i pravnica i aktivista i aktivistkinja za ljudska prava.

Tagovi: cenzura, europa, hrvatska, ljudska prava, mediji, reporteri bez granica, sloboda, svijet

Vezani 鑜anci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM