U fokusu

Izvješće udruge "Reporteri bez granica" za 2012 - 2013

U Finskoj najviše medijske slobode

U Finskoj najviše medijske slobode

Hrvatska je u izvješću udruge “Reporteri bez granica” za 2012-2013. po medijskim slobodama na 64. mjestu, što je za četiri mjesta bolje u odnosu na lanjsku ljestvicu

Hrvatska je u izvješću udruge Reporteri bez granica – Indeks medijskih sloboda u svijetu 2012-2013., na 64. mjestu, što je za četiri mjesta bolje u odnosu na lanjsku ljestvicu, no Hrvatsku se upozorava da se bez obzira na napredak u zakonodavstvu mora riješiti štetnih navika iz prošlosti.

Izvješće je objavljeno uoči Svjetskog dana slobode medija koji se obilježava 3. svibnja.

“Slika za Hrvatsku koja se nalazi na 64. mjestu, a u srpnju ulazi u EU, i Srbiju, na 63. mjestu, je šarolika. Zakonodavne reforme su donijele napredak, ali se ne smije zaboraviti da još uvijek ima brojnih zapreka za prevladati, a stare navike koje su štetne po nezavisno novinarstvo su i dalje prisutne”, kaže se u izvješću Reportera bez granica (RSF).

Od Hrvatskoj bližih zemalja, Austrija je na 12. mjestu, Slovenija na 35., Mađarska na 56., Italija na 57., Srbija na 63., BiH na 68., Crna Gora na 113., a Makedonija na 116.

Od zemalja bivše Jugoslavije, uz Hrvatsku, koja je napravila pomak od četiri mjesta, a Slovenija je bolja za jedno mjesto, Srbija je jedina koja je znakovitije napredovala i to za 17 mjesta.

U ostalim zemljama stanje medijskih sloboda se pogoršalo.

U dijelu izvješća za Europu i bivši SSSR, upozorava se na katastrofalno stanje medija u zemljama izvan EU-a.

“Izvan Europske unije sloboda informiranja je u stanju kolapsa”, navodi se i ocjenjuje da je “Balkan ostao ukorijenjen u represivnoj praksi iz prošlosti”.

Unutar granica Europske unije izvješće izdvaja stanje u Mađarskoj koja je pala za 16 mjesta te u Grčkoj, koja je pala za 14 mjesta i svrstana je na 84. mjesto.

Prva tri mjesta u izvješću o indeksu medijskih sloboda zauzele su kao i lani Finska, Nizozemska, i Norveška, a na začelju su Kina, Iran, Somalija, Sirija, Turkmenistan, Sjeverna Koreja i Eritreja.

SAD se u najnovijem izvješću nalazi na 32. mjestu dok je prošle godine bio na 47. mjestu, zabilježivši pad za čak 27 mjesta, “zahvaljujući” prvenstveno uhićenjima novinara i novinarki koji su pratili pokret Occupy Wall Street.

Rusija je 148. zemlja svijeta po slobodi medija i pala je šest mjesta jer se povratkom Vladimira Putina na mjesto predsjednika na val prosvjeda bez presedana odgovorilo povećanom represijom. Rusija također propušta kazniti počinitelje napada na novinare/ke i ubojice novinara/ki, navodi se u izvješću.

Od velikih sila dramatičan pad doživio je Japan, svrstan na 53. mjestu (-31) zbog cenzure u izvještavanju o nuklearnoj industriji.

Reporteri bez granica su međunarodna nevladina organizacija sa sjedištem u Parizu koja se zalaže za slobodu medija i slobodu informacija. Organizacija je osnovana 1985. i svake godine objavljuje Indeks medijskih sloboda u svijetu. Izvješće se temelji djelomično na upitniku partnerskim organizacijama, 18 nevladinih udruga za slobodu izražavanja na svih pet kontinenata, mreži od 150 dopisnika i dopisnica, novinara i novinarki, stručnjaka i stručnjakinja, pravnika i pravnica i aktivista i aktivistkinja za ljudska prava.