Vijesti

14.04.2009. 15:06:16 (ZamirZine)

Sindikalnu akciju proglasila prijetnjom

Bivše radnice pulske tvrtke ORIANA d.o.o., Nives Š., Jasna B. i Sabina K., od kojih su dvije bile zaposlene kao šivačice na određeno vrijeme, a jedna na neodređeno vrijeme, trebale su primiti zadnju plaću u studenome, ali ni četiri mjeseca kasnije novca nema. Još čekaju plaće za kolovoz, rujan i listopad te prijevoz za srpanj prošle godine.

Nakon što su se obratile Mreži anarhosindikalista i anarhosindikalistkinja (MASA) za pomoć, upravi tvrtke Oriana d.o.o. poslano je pismo u kojem pozivaju vlasnicu da isplati plaće u roku od sedam dana, no uprava se na pismo oglušila.

Nakon toga je upućen poziv na bojkot tvrtke u kojem su objašnjeni razlozi ove akcije. U proglasu MASA kaže da nema opravdanja za neisplaćivanje radnika, te da u tom činu prepoznaju izopačenu, sramotnu i kriminalnu praksu divljeg kapitalizma prema kojem su temeljna radnička prava zadnja na listi prioriteta u poslovanju poduzeća. Riječ je o ustaljenoj praksi, radna snaga zapošljava se na kratko i određeno vrijeme, kako bi na isti takav način mogla biti zamijenjena novom.

To što je iskorištavanje radnika danas postalo toliko uobičajeno pa se na to nitko ne osvrće, smatraju u organizaciji, nije opravdanje za kapitaliste, niti razlog da ove radnice budu krotke i šutljive.

Zato pozivaju na radničku solidarnost i borbu, čime bi se prekinulo poslušno i razjedinjeno trpljenje potlačivanja i iskorištavanja. Ujedno su pozvali ljude na solidarnost i bojkot proizvoda te tvrtke.

Riječ je o tvrtki Oriane Lukić, članice predsjedništva IDS-a, potpredsjednici skupštine IŽ-e i čelnici Koordinacije za ljudska prava županije. "Jako mi je žao što je do ovoga došlo i sram me što se dogodilo upravo meni koja godinama zagovaram ljudska prava", izjavila je za Večernji list, te nastavlja: "Pišu mi da će ako ne isplatim plaće poduzeti jake mjere. Bojim se za svoj život jer su nesigurna vremena pa sam to i prijavila policiji."

Nakon što je policiji prijavila primitak pisma i letka "uznemirujućeg" sadržaja, a prema pisanju Barkuna, policija "utvrđuje sve okolnosti događaja kao i postojanje elemenata kaznenog djela", potvrdili su iz PU istarske.

MASA je na navode o prijetnjama odgovorila javnim putem i to objavljivanjem cijelog pisma koje su uputili upravi tvrtke, a koje možete pročitati na njihovoj stranici, te sami procjeniti o čemu je zapravo riječ.

Ovom prijavom i pokušajem zastrašivanja policijom od strane nekoga tko sudjeluje u vlasti i radu institucija vrši se dodati pritisak na sve koji se usuđuju javno progovoriti i založiti za svoja prava, što je i direktan napad na sindikalne akcije.

Nitko iz organizacije još nije službeno kontaktiran od strane policije.

Tagovi: masa, sindikati, tržište rada

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM