U fokusu

31 posto upisanih birača/ica izašlo na referendum

Izašli su oni kojima je stalo: 84 posto protiv apartmanizacije Srđa

Izašli su oni kojima je stalo: 84 posto protiv apartmanizacije Srđa

Marina Kelava

Čak 84,5 posto birača i biračica koji su izašli na današnji referendum u Dubrovniku izjasnilo se protiv usvajanja Urbanističkog plana uređenja za golfersko-nekretninski projekt na Srđu, neslužbeni su podaci s 50 od postojećih 59 biračkih mjesta.

Građani i građanke su vrlo jasno rekli što misle i njihova se volja mora poštovati, zaključak bi bio svakog referenduma u svakoj demokratskoj zemlji. Međutim, zbog iznimno lošeg i nedemokratskog hrvatskog Zakona o referendumu, odluka građana i građanki Dubrovnika nije obvezujuća za vlastodršce, piše H-alter.

Naime, na referendum se na 50 od 59 biračkih mjesta odazvalo 30,92 posto birača i biračica. Kao i u slučaju prije dva tjedna održanog referenduma u vezi vjetroelektrana u Fužinama, na referendum nije izišao dovoljan broj njih, pedeset posto plus jedan, kako bi odluka bila obvezujuća. Zakon o referendumu je skrojen tako da rezultati niti jednog lokalnog referenduma u Hrvatskoj ne mogu biti obvezujući za vlast.  

Svoj glas ‘za projekt’ dalo je 1.767 glasača/ica ili 15,28 posto ukupnog broja izašlih, dok je svoj glas ‘protiv’ dalo 9.718 glasača/ica ili 84,01 posto. Nevažećih listića bilo je 74, piše dulist.hr.

“Ponosan sam što je toliki broj Dubrovčana i Dubrovčanki iskoristio svoje građansko pravo da o ovom projektu odlučuje. Projekt koji je uživao toliku potporu premijera, ministara gradonačelnika nije dobio povjerenje građana i građanki u čije ime se tobože planira. Investitor i vlast su zajedničkim naporima pokušali uvjeriti Dubrovčane i Dubrovčanke kako neće zaustaviti projekt kako god da odluče na referendumu. Opstruirajući referendum pozivima na neizlaženje pokazali su da nemaju namjeru provoditi volju građana nego građenima nametati volju investitora”, komentirao je Đuro Capor iz inicijative Srđ je naš.

Capor ističe kako je dvanaest tisuća Dubrovčana i Dubrovčanki zaokružilo protiv na glasačkom listiću čime su jasno su iskazali da ne žele ovakav projekt. 

“Nastavit ćemo se boriti za viziju Srđa koja će na prvo mjesto staviti građane i građanke, a ne investitora”, najavljuje.

Podsjetimo, u Dubrovniku se danas održao referendum na kojem se građani i građanke izjašnjavali jesu li za gradnju igrališta za golf s vilama, hotelima i apartmanima na platou brda Srđ, a za uspjeh je bio ključan izlazak više od 50 posto dubrovačkih birača i biračica. Njih 37.952 ima pravo glasa.

Dubrovačni i Dubrovčanke su se na referendumsko pitanje, koje glasi Jeste li za usvajanje urbanističkog plana uređenja kojim se, uz izgradnju igrališta za golf, dozvoljava i izgradnja smještajnih kapaciteta s ležajevima (vila, hotela i apartmana) na platou brda Srđ?, izjašnjavali zaokruživanjem odgovora ‘za’ ili ‘protiv’.

Glasovalo se na 59 glasačkih mjesta na kojima je radilo 354 nezaposlena Dubrovčanina i Dubrovčanke.

Izgradnja golf parka na Srđu proteklih godina izazvala je dosta polemike u gradu Dubrovniku, a Građanska inicijativa Srđ je naš, koja se protivi izgradnji golf parka na Srđu, od 1. do 15. veljače organizirala je prikupljanje potpisa za referendum.

Skupljeno je 9.085 potpisa birača i biračica koje je Ministarstvo uprave ocijenilo pravovaljanim, te donijelo odluku o održavanju lokalnog referenduma. Dubrovačko Gradsko vijeće je početkom travnja odlučilo je da se referendum održi 28. travnja te je Grad Dubrovnik osigurao 300 tisuća kuna za njegovu provedbu.