U fokusu

Bogati/e sve bogatiji/e, siromašni/e sve siromašniji/e

Sve dublji klasni jaz u SAD-u

Sve dublji klasni jaz u SAD-u

Sjedinjene Američke Države nikako da se oporave od strašne ekonomske krize koja je pogodila gotovo cijeli svijet prije nekoliko godina. Kako se prolongirala kriza, tako su se i nastavili ‘trendovi’ koje je donijela.

Naime, centar za istraživanja Pew analizirao je prihode i raskode američkih kućanstava te zaključio kako bogati se samo dodatno bogate tijekom recesije, dok siromašni sve teže i teže spajaju prvi s prvim.

Sedam posto najbogatijih američkih kućanstava, njih osam milijuna s više od 836.000 neto vrijednosti, prošao je prilično dobro u periodu od 2009. do 2011. godine.

Njihova prosječna neto vrijednost porasla je s 2,5 milijuna dolara na 3,2 milijuna dolara, što je skok od 28 posto.

Preostalih 93 posto američkih kućanstava u tom je razdoblju samo izgubilo. Njihova prosječna neto vrijednost pala je s mizernih 140.000 dolara na 134.000 dolara.

Osim sve većeg klasnog jaza, naslućuju se sve veće razlike između mladih i starijih, bijelaca/kinja i carnaca/kinja te onih rođenih u Americi i imigranata/kinja.

Prema rezultatima istraživanja, mladi/e, žene, Demokrati/kinje te Afroamerikanci/ke češće uočavaju razlike u društvu te primjećuju jaz između bogatih i siromašnih nego što to čine stariji/e, muškarci, Republikanci/ke i bijelci/kinje.