U fokusu

Ojačati svijest

Obilježavanje Dana planeta Zemlje

Obilježavanje Dana planeta Zemlje

Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja s namjerom  jačanja svijesti i poštovanje ljudi za prirodni okoliš našeg planeta. U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović za Hinu je izjavio kako je Hrvatska u burnom razdoblju po pitanju zaštite okoliša. 

“Odabrali smo ući u grupu zemalja koja o svom okolišu izuzetno brine te smo prihvatili visoke standarde koje moramo poštivati. To što smo po bioraznolikosti vodeći u Europi veliko nam je priznanje, ali predstavlja i veliki izazov i obavezu. Izazov da prirodno bogatstvo koristimo za razvoj na održiv način i obavezu da prirodu i okoliš sačuvamo za buduće generacije. Ministarstvo radi na ostvarenju tih ciljeva u okviru svojih ovlasti, a ovaj dan je primjer kako brojnim aktivnostima potaknuti svakog pojedinca i pojedinku na brigu o zaštiti okoliša”, izjavio je ministar Zmajlović.

Aktivisti i aktivistkinje iz Zelene akcije izražavaju zabrinutost. “Nažalost niti ove godine nemamo razloga za slavlje”, izjavio je za Hinu u povodu Dana planeta Zemlje Bernard Ivčić, predsjednik najveće udruga za zaštitu okoliša “Zelene akcije”.

“Hrvatska vlada zakonom o strateškim investicijskim projektima pod krinkom gospodarskog napretka će zapravo uzrokovati devastaciju javnih prirodnih resursa. Nepostojanjem vizije gospodarenja otpadom dovest će nas u situaciju da već iduće godine plaćamo penale Europskoj uniji zbog neispunjavanja cilja da za 25 posto smanjimo biorazgradiv otpad na odlagalištima u odnosu na 1997. godinu. Predloženim zakonom o zaštiti prirode ukida se ekološka mreža, a buduće područje Nature 2000 će zauzimati čak 32 posto manju površinu nego što je sada u ekološkoj mreži. Aktivnim zagovaranjem izgradnje termoelektrane (TE) na ugljen Plomin C, Vlada svrstava Hrvatsku među države koje će i u narednih 50 godina doprinositi klimatskim promjenama. Cilj EU je do 2050. smanjiti emisije stakleničkih plinova za 80 do 95 posto, a ako se izgradi TE Plomin C, koja će biti u pogonu do otprilike 2065., 15-ak godina prije njezinog zatvaranja EU ćemo plaćati skupe penale zbog prekoračenja emisija stakleničkih plinova”, istaknuo je Ivčić.

U povodu obilježavanja Dana planeta Zemlje dodijelit će se novinarska nagrada Velebitska degenija za najbolje novinarske radove posvećene ekološkim temama objavljene u 2012. godini.