U fokusu

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA 'TRANSFORMACIJE CIVILNOG DRUŠTVA NA PUTU PREMA EUROPSKOJ UNIJI'

Udruge ne smiju zaboraviti da rade u interesu građana i građanki, a ne donatora

Udruge ne smiju zaboraviti da rade u interesu građana i građanki, a ne donatora

Proces pristupanja Europskoj uniji pridonio je profesionalizaciji organizacija civilnog društva, što istodobno predstavlja priliku i izazov. Zahvaljujući profesionalizaciji organizacije mogu na učinkovitiji način ostvarivati svoje ciljeve, a istodobno ona može dovesti do gubitka povezanosti s vrijednostima zbog kojih su organizacije bile osnovane. Zaključci su to međunarodne konferencije ‘Transformacije civilnog društva na putu prema Europskoj uniji’ koja se održala u Zagrebu. Dvodnevni skup organizirao je Ured Tehničke pomoći organizacijama civilnog društva u Hrvatskoj (TACSO) u suradnji s uredima u drugim zemljama korisnicama pretpristupne pomoći EU.

“Sudionici i sudionice na konferenciji složni su da organizacije civilnog društva ne smiju zaboraviti da rade u interesu građana i građanki, a ne donatora bez obzira o kojim je donatorima riječ, Europskoj uniji, državi ili privatnim fondacijama” istaknula Aida Bagić, stručna savjetnica TACSO ureda u Hrvatskoj.

Ujedno, na konferenciji je istaknuta bojazan da će nakon 1. srpnja organizacijama civilnog društva iz Hrvatske biti teško zadržati kontakte i partnerstva s organizacijama iz zemalja zapadnog Balkana. Jedan od mehanizama koji bi mogao omogućiti da se suradnja nastavi bit će i sudjelovanje organizacija civilnog društva u međunarodnoj razvojnoj suradnji, poručili su sudionici.

Na konferenciji se moglo čuti i da su organizacije civilnog društva u Hrvatskoj u 2011. godini za programe i projekte iskoristile oko 1,6 milijardi kuna iz državnog, regionalnog ili lokalnog budžeta javne uprave. Jednako tako preliminarni podaci iz predstavljenog istraživanja ‘Uloga hrvatskih organizacija civilnog društva u procesu pridruživanja EU’ pokazuju da javni sektor financira 65 posto organizacija civilnog društva u Hrvatskoj, među organizacijama koje su sudjelovale u anketi. Za njih 19 posto novac je pristigao iz EU fondova, a 15 posto koristi druge izvore financiranja.

Organizacije civilnog društva svjesne su promjena koje će im donijeti ulazak Hrvatske u EU, poručuju autorice istraživanja dr. sc. Irena Đokić i dr. sc. Marijana Sumpor te više od 70 posto organizacija očekuje drugačiju ulogu nakon 1. srpnja ove godine. Važnost uloge civilnog društva potvrđuju i podaci iz država članica jer dvije trećine građana EU misli da organizacije civilnog društva mogu utjecati na odluke na lokalnoj i nacionalnoj te čak i EU razini.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici organizacija civilnog društva iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Srbije i Turske, kao i gosti iz zemalja Europske unije.

O TACSO projektu:

Tehnička pomoć organizacijama civilnog društva (Technical Assistance for Civil Society Organisations – TACSO) je projekt financiran od strane Europske unije. Osnovni cilj projekta je jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva (OCD-a) u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj, što uključuje i rad na javnim politikama relevantnim za civilno društvo, umrežavanje, uspostavljanje dijaloga između OCD-a i drugih institucija kao i povećanje vidljivosti OCD-a. TACSO ima urede u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Turskoj. Regionalni ured je u Sarajevu. Više informacija o TACSO projektu na www.tacso.org