U fokusu

Kampanja Iskoraka i Kontre

Ministar Ostojić pozvao LGBT osobe da prijavljuju zločine iz mržnje

Ministar Ostojić pozvao LGBT osobe da prijavljuju zločine iz mržnje

U suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, udruge Iskorak i Kontra pokrenule su nacionalnu kampanju pod nazivom “Prijavi zločin iz mržnje” te je u utorak predstavili na konferenciji za medije piše CroL.

To je prva javna kampanja koju zajedno provode Ministarstvo unutarnjih poslova i LGBT organizacije civilnog društva. Cilj kampanje jest potaknuti lezbijke, gejeve, biseksualne i transrodne osobe na prijavljivanje zločina iz mržnje.

LGBT osobe često doživljavaju zločine iz mržnje zbog svoje spolne orijentacije ili rodnog identiteta. Većina osoba ne prijavljuje zločine iz mržnje zbog straha od otkrivanja svoje spolne orijentacije ili rodnog identiteta i nepovjerenja u državne institucije. Upravo zbog toga udruge Iskorak i Kontra odlučile su organizirati ovu javnu kampanju.

U sklopu kampanje tiskani su promotivni materijali, plakati i letci koji sadrže podatke o zločinima iz mržnje i kontakte policije i Pravnog tima Iskoraka i Kontre.

Bilboard i city light plakati će biti postavljeni u četiri grada: Zagrebu, Splitu, Puli i Osijeku. U tim gradovima održat će se javne akcije dijeljenja letaka građanima te informativne radionice za LGBT populaciju. Letci će biti dostupni na mjestima gdje se okupljaju LGBT osobe, kafićima, knjižarama, klubovima itd. Ministarstvo unutarnjih poslova distribuirat će plakate i letke po policijskim postajama po cijeloj Hrvatskoj.

Danas je održana konferencija za medije na kojoj su kampanju predstavili predstavnice i predstavnici udruga Kontra i Iskorak zajedno s ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem i Veleposlanicom Kraljevine Nizozemske, čije veleposlanstvo sufinancira projekt. Ministar Ostojić pozvao je LGBT osobe da prijavljuju zločine iz mržnje.

Nakon konferencije za medije održana je i prva javna akcija u sklopu kampanje na kojoj su dijeljeni letci građankama i građanima na Trgu bana Jelačića.

Lezbijska grupa Kontra i udruga Iskorak također surađuju s Policijskom akademijom na edukaciji policijskih službenika vezano za zločine iz mržnje još od 2006. godine. Kao rezultat te suradnje ove godine je u službeni kurikulum Policijske akademije po prvi put uvedena edukacija o zločinima iz mržnje nad LGBT osobama.

Pravni tim udruga Kontra i Iskorak pruža besplatnu pravnu pomoć osobama koje su doživjele nasilje ili diskriminaciju zbog svoje spolne orijentacije ili rodnog identiteta već više od 10 godina. I ovom prilikom pozvali su sve LGBT osobe koje su bile žrtve zločina iz mržnje da im se jave za pomoć i prijave zločin iz mržnje policiji.