U fokusu

Milanović: Transrodne osobe su građani ovog društva, držat ćemo se najviših standarda Europske konvencije o ljudskim pravima

Milanović: Transrodne osobe su građani ovog društva, držat ćemo se   najviših standarda Europske konvencije o ljudskim pravima

Tomislav Kristo/Cropix

U posjetu Zagrebu je glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland. “Danas o ljudskim pravima razgovaramo u potpuno drugačijem tonu i sadržaju nego proteklih godina i desetljeća”, kazao je nakon sastanka premijer Zoran Milanović. Na pitanje o statusu transrodnih osoba, koje prema povjereniku Vijeća Europe za ljudska prava treba bolje riješiti.

Milanović je odgovorio: “Transrodne osobe su građani ovog društva, kao i svatko drugi i proučit ću o čemu se radi. Ako je problem u neskladu s nekim postojećim konvencijama, to ćemo promijeniti, a i ako nije u neskladu s konvencijama, a u neskladu je s našim svjetonazorom, opet ćemo možda promijeniti”, istaknuo je Milanović, poručivši kako će se držati najviših standarda Europske konvencije o ljudskim pravima.

Premijer je s Jaglandom razgovarao i o pitanjima vezanima uz situaciju u regiji i implementaciji najviših standarda Europske konvencije o ljudskim pravima.

Glavnog tajnika izvijestio je o načinu izbora predstavnika nacionalnih manjina u Hrvatskoj, pri čemu se, istaknuo je, vodi računa o svim detaljima, kao što je primjerice izbor zamjenika načelnika ili gradonačelnika pripadnika manjine tamo gdje je njihov udio u stanovništvu preko 15 posto.

Jagland je čestitao Hrvatskoj na skorom članstvu u Europskoj uniji. Istaknuo je da je Hrvatska profitirala od “pritisaka” Vijeća Europe, jer je na kraju ono što je u tome smislu provela, bio vrlo važan preduvjet za članstvo u Europskoj uniji. “Oduvijek je bilo tako da svaka zemlja koja želi postati članicom Europske unije, prvo mora ispuniti sve standarde Europske konvencije o ljudskim pravima”.

Naglasio je da su prioriteti borba protiv korupcije, govora mržnje te zaštita manjina, te da u tome smislu Vijeće Europe i Hrvatska imaju zajedničke ciljeve.

Leko: Vijeće Europe i EU prepoznali su naš napredak u izgradnji demokratskog društva

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko sastao se s glavnim tajnikom Vijeća Europe Thorbjørnom Jaglandom. “Demokratske standarde hrvatsko društvo je usvojilo kao svoje. Naš napredak u izgradnji demokratskog društva prepoznali su Vijeće Europe i Europska unija”, kazao je predsjednik Sabora Josip Leko na početku sastanka.

Kako su izvijestili iz Ureda predsjednika Sabora, Leko je glavnog tajnika VE informirao o tijeku ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora. Uz napomenu da je Hrvatska na završetku tog procesa kazao je kako u Hrvatskoj s jedne strane osjećamo zadovoljstvo što smo napredovali tako da možemo biti članica EU, ali i s druge strane povećanu odgovornost kao buduća punopravna članica EU.

Jagland je pozitivnim ocijenio rad hrvatskog izaslanstva u VE i dodao da je važno nastaviti suradnju kako bi se Hrvatskoj pomoglo da dostigne standarde EU. Pritom je kao najznačajnija područja istaknuo suzbijanje korupcije, slobodno i neovisno sudstvo te slobodne i neovisne medije kao pretpostavku za borbu protiv korupcije, zatim borbu protiv govora mržnje i nasilja te zaštitu manjina, naročito sada u vrijeme ekonomske krize kada rastu napetosti u društvu.

Posebno je važnim ocijenio pristupanje Europske unije Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, čime bi Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu postao nadležan za zakonodavstvo EU, a omogućio bi se i koherentni razvoj prakse Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu i Europskog suda pravde u Luksemburgu.

Voditelj saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini VE Gvozden Srećko Flego glavnog je tajnika VE Thorbjørna Jaglanda informirao o odnosu Hrvatske prema društvenim manjinama i njihovoj zaštiti te o prijenosu i razmjeni znanja i iskustava sa zemljama u susjedstvu.