Vijesti

10.04.2013. 08:25:05 (HRT)

javna tribina s kandidatima/kinjama

'Praćenja izbora za Europski parlament je vrlo loše'

Eugen Jakovčić i Sanja Sarnavka

Eugen Jakovčić i Sanja Sarnavka

Medijsko praćenje izborne kampanje za Europski parlament (EP) vrlo je loše, ocijenjeno je danas na tribini koalicije nevladinih udruga Platforma 112 na kojoj su sudjelovali i kandidati osam kandidacijskih lista za izbor članova u EP iz Hrvatske.

Govoreći na tribini u prostorima Informativnog centra Europske unije u Zagrebu, Eugen Jakovčić iz Platforme 112 rekao je da su izbori za EP loše medijski praćeni te da javnost nije u potpunosti informirana o programima kandidata, naročito o zastupanju interesa građana u EP-u.

Sanja Sarnavka iz Platforme 112 također je kritizirala medijsko praćenje kao i kampanje stranaka za te izbore, ocjenivši da kampanja izgleda 'otužno'. Prema njezinim riječima, stranke će temeljem svojih mandata u EP-u dobiti velik novac, a za samu kampanju, ustvrdila je, nisu potrošile mnogo novca.

Kandidati s osam lista iznijeli su svoje političke stavove o načinu zastupanja hrvatskih interesa u Europskom parlamentu te o suradnji s drugim sličnim političkim strankama i frakcijama u EP-u.

Tribini su nazočili Miroslav Ambruš Kiš iz Piratske stranke, Pero Kovačević, nezavisni kandidat na listi HSP-a, Damir Hršak iz Hrvatskih laburista, Ivana Pukšec, kandidatkinja HSS-a i HSLS-a, Krševan Antun Dujmović s liste HDZ-a i HSP dr. Ante Starčević, Ivan Pernar, kandidat na listi Saveza za promjene, Toni Vidan s liste Zeleni zajedno te Melita Mulić kandidatkinja na listi SDP-a, HNS-a i HSU-a. Svi su istaknuli da će se u EP-u zalagati za vladavinu prava i socijalnu pravdu.

Upitani kako će zastupati interese onih koji su ih izabrali, većina je naglasila da žele zastupati interese hrvatskih građana i građanki kao i nacionalne interese 'kroz komunikaciju s bazom'.

Većina ih je naglasila i da će djelovati kroz frakcije srodnih stranaka koje već postoje u EP, kao što su primjerice Europski pučani kojima pripadaju HDZ i HSS, europskih socijalista kojima pripada SDP te frakciju zelenih i ekoloških stranaka.

Melita Mulić (SDP) ponovila je stav stranke da će njihovi izabrani zastupnici dio plaće i naknade troškova uplatiti u dobrotvorne svrhe, a Toni Vidan i Krševan Antun Dujmović kazali su da će dio tih sredstava odvojiti kako bi pomogli 'projekte mladih ljudi'.

Ivana Pukšec izjavila da život u Bruxellesu nije jeftin te da će iz svoje plaće nagraditi i volontere i volonterke koji će joj pomagati u radu.

Damir Hršak iz HL-a rekao je da je njegova stranka već dobila potporu nekih eurozastupnika ljevice, no da još nije odlučila hoće li se prikloniti nekoj od parlamentarnih frakcija u EP-u jer joj je cilj, kazao je, neposredno zastupati građane.

Tagovi: eu, europski parlament, izbori, izbori za europski parlament, kandidati, mediji, platforma 112, praćenje izbora

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM