U fokusu

Izvještaj o stanju ljudskih prava LGBT osoba u 2012. godini

‘Nova Vlada radi velike propuste’

‘Nova Vlada radi velike propuste’

Ante Čizmić / CROPIX

Nova Vlada radi velike propuste, ocjenjuju Iskorak i Kontra u Izvještaju o stanju ljudskih prava LGBT osoba u 2012. godini.

U 2012. godini nova Vlada je na poticaj organizacija civilnog društva pokrenula određene incijative za zaštitu ljudskih prava LGBT osoba – izmjene zakona o državnim maticama i zakona o osobnom imenu, osnivanje radne skupine za izradu Zakona o registriranom partnerstvu, te osnivanje stručne skupine za uklanjanje diskriminativnih sadržaja iz školskih udžbenika i uvođenje zdravstvenog i građanskog odgoja u škole.

“Iako je iznimno važno da su te inicijative pokrenute, već na samom početku vidljivo je da Vlada na ovom području radi velike propuste”, napominju Udruge Kontra i Iskorak koje su danas predstavile Izvještaj o stanju ljudskih prava LGBT osoba u 2012. godini.

Pročitajte sažetak Izvještaja:

Novi Zakon o osobnom imenu i Prijedlog Zakona o državnim maticama (još u proceduri), uveli su neke pozitivne promjene vezano za promjenu podataka o imenu i spolu na osobnim dokumentima, ali i dalje ne sadržavaju najvažniji dio – jasno definiranje potrebne dokumentacije za promjenu podataka u osobnim dokumentima. Zbog toga je promjena podataka za većinu transrodnih osoba još uvijek nemoguća, odnosno uvjetovana kirurškim zahvatom koji uključuje sterilizaciju i uopće nije dostupan u Hrvatskoj.

Odluka nove Vlade da se prava istospolnih parova neće regulirati Obiteljskim zakonom, uvođenje zabrane za istospolne parove u Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji i negativne izjave resorne ministrice vezano za posvajanje djece od strane istospolnih parova, pokazuju spremnost Vlade na rađenje kompromisa s ljudskim pravima LGBT osoba pod pritiskom Crkve.   

Pozitivno je da je Vlada odlučila uvesti zdravstveni odgoj u škole, ali potrebno je to učiniti na sistematski način kako bi takva edukacija mogla imati učinak.

Pozdravljamo odluku Ministarstva obrazovanja da ukloni diskriminativan sadržaj iz školskih udžbenika te očekujemo da će se to dogoditi u što kraćem roku jer je do datuma obajve ovog izvještaja prošlo već gotovo godinu dana od odluke Ministarstva. Smatramo da je pozitivno da je Vlada odlučila uvesti zdravstveni odgoj u škole, ali potrebno je to učiniti na sistematski način kako bi takva edukacija mogla imati učinak. Također, pozitivno je i uvođenje građanskog odgoja, ali u njemu nedostaje tema diskriminacije na temelju spolne orijentacije. Dugoročna posljedica ovakvog obrazovnog programa u kojem se još uvijek ljudska seksualnost (osobito dio koji se tiče LGBT osoba) većinski obrađuje na satovima i u udžbenicima vjeronauka je povećanje umjesto ublažavanje diskriminacije prema LGBT populaciji zbog pružanja informacija koje su znanstveno neutemeljene i pripadaju krugu vjerskih dogmi.

U 2012. godini donesena je prva pozitivna presuda u slučaju diskriminacije na osnovu spolne orijentacije povodom prijave građanina. Općinski sud u Varaždinu je u slučaju g. Darija Krešića, zaposlenog na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu ustvrdio diskriminaciju na temelju spolne orijentacije, te zabranio Fakultetu poduzimanje radnji kojima se sprečava napredovanje Darija Krešića na Fakultetu.

Ipak, potrebno je naglasiti da su prvi slučajevi koji su se pojavili pred hrvatskim sudovima po Zakonu o suzbijanju diskriminacije (uključujući slučaj g. Krešića u kojem je prva sutkinja izuzeta iz rada na spisu, a Općinski sud u Varaždinu je dopustio vođenje sporova protiv g. Krešića osobama koje su ga diskriminirale jer je progovorio o svom iskustvu diskriminacije u medijima) pokazali veliku količinu homofobije na sudovima i nespremnost sudaca za primjenu novog Zakona.

Pozitivno ocjenjujemo suradnju s Ministarstvom unutarnjih poslova vezano za uvođenje edukacije o zločinima iz mržnje nad LGBT osobama u kurikulum Policijske akademije, kao i redovito dostavljanje podataka o zločinima iz mržnje udrugama. Također, ostvarena je dobra suradnja s Uredom pravobraniteljice za ravnopravnost spolova vezano za pojedinačne slučajeve diskriminacije, gdje Pravobraniteljica sudjeluje u postupku kao umješač. 

Još uvijek postoje problemi u prepoznavanju i kvalificiranju zločina iz mržnje od strane policije i državnog odvjetništva, te sankcioniranju policijskih službenika koji su diskriminativno postupali prema LGBT osobama.

Split Pride 2012. godine održan je bez incidenata i pozitivna poruka je poslana od strane Vlade prisustvom petero članov/-ica Vlade, uključujući ministricu vanjskih poslova i ministra unutarnjih poslova.

Nažalost, još uvijek postoje problemi u prepoznavanju i kvalificiranju zločina iz mržnje od strane policije i državnog odvjetništva, te sankcioniranju policijskih službenika koji su neprofesionalno postupali u slučajevima zločina iz mržnje ili na drugi način diskriminativno postupali prema LGBT osobama.

Statistički podaci dobiveni od strane Ministarstva pravosuđa, Ministartsva unutarnjih poslova i Ureda za ljudska prava ukazuju na nedovoljnu koordiniranost tih tijela vezano za praćenje zločina iz mržnje, unatoč osnivanju Radne skupine za praćenje zločina iz mržnje. Također, preporučamo uključivanje predstavnika udruga civilnog društva koje se bave direktnim radom sa žrtvama zločina iz mržnje u Radnu skupinu.