Vijesti

04.04.2013. 10:13:05 (Glas Istre)

ozakonili istospolne brakove

Urugvaj zaplovio putem bračne jednakosti

Urugvajski senatori/ice odobrili su utorak brak između osoba istog spola, ali tekst zakona mora još jednom proći kroz Narodnu skupštinu, budući da je u Senatu donekle izmijenjen, piše Glas Istre.

Nacrt zakona su nakon sedmosatne rasprave odobrila 23 od 31 senatora/ice, zahvaljujući potpori senatora/ice iz lijeve koalicije na vlasti Frente amplio (Široka fronta) i dijela senatora/ica iz oporbenih stranaka Parti Nacional i Partido Colorado.

Tekst je u prosincu dobio veliku potporu zastupnika u Narodnoj skupštini, ali će morati ponovno na glasovanje, možda već idućeg tjedna, zbog manjih izmjena koje su unijeli senatori. Očekuje se da će u donjem domu zakon iznova proći bez ikakvih problema.

Budući zakon kaže da je 'civilni brak, po zakonu, stalni savez dviju osoba različita ili istog spola', a mijenjat će se i građanski zakon, ne bi li se istospolne bračne zajednice uskladile s heteroseksualnim.

Urugvaj je u zadnjih šest godina zauzeo liberalno stajalište prema pravima homoseksualaca i homoseksualki odobrivši im prvo civilne zajednice, a zatim i pravo na posvajanje djece te dopuštenje da služe vojsku.

Urugvaj će nakon Argentine biti druga latinoamerička zemlja koja je ozakonila istospolne brakove.

Tagovi: bračna jednakost, istospolni brak, lgbt prava, ozakoniti, urugvaj svijet

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM